Nästa artikel
Körkort utan uppkörning
NYHETER

Körkort utan uppkörning

Publicerad 1 maj 2015
Hovrätten i Växjö dömde en man för fusk med den praktiska delen i ett körkortsprov. Åtalet gäller missbruk av urkund efter att mannen lät en bekant göra den praktiska delen av förarprovet men riksåklagaren överklagar domen som vill att brottet ska bedömas som grovt.

Tingsrätten slår fast att mannen har lämnat över sina identitetshandlingar till den andre, något som riksåklagaren anser är en försvårande omständighet. Tanken var att mannen, enligt överklagan, skulle få sitt körkort utan att behöva genomgå "den från trafiksäkerhetssynpunkt mycket viktiga prövningen vid uppkörningen". Brottsrubriceringar är missbruk av urkund.

Riksåklagaren menar att båda ska dömas för grovt missbruk av urkund i stället för missbruk av urkund av normalgraden.

HD tar bara upp mål av principiell betydelse och åklagaren menar att en prövning skulle "vara av vikt för ledning av rättstillämpningen". Här gäller frågan var gränsen mellan "grovt" och "normalt" brott går men i ett tidigare fall har HD uttalat sig om gränsdragningen i ett fall av missbruk av urkund. Det målet gällde missbruk av en passhandling, men HD:s uttalanden den gången ger enligt riksåklagarens mening inte tillräcklig vägledning för bedömningen av rubriceringsfrågan i situationer som i det nu överklagade målet. Riksåklagaren anser därför att det finns behov av att HD preciserar rättsläget.

Det får dock anses vara av stor vikt hur staten ser på fusk vid körkortsprov, något som nyligen Transportstyrelsen uppmärksammade i samband med fusk av de teoretiska proven men då ansåg sig inte myndigheten kunna stävja detta med nuvarande lagstiftning.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.