Genrebild

Nästa artikel
Lagförslag kan hindra husbilar att parkera i terrängen
NYHETER

Lagförslag kan hindra husbilar att parkera i terrängen

Publicerad 7 juli 2020 (uppdaterad 9 juli 2020)

Genrebild

Terrängkörningslagen förbjuder körning vid sidan av vägen men inte parkering. Nu förbereds en lagändring för att göra själva parkeringen olaglig och det med ägaransvar.
Det är P4 Gotland som uppmärksammat att staten nu förbereder en lagändring som ska göra det förbjudet att stanna och parkera i naturen. Just på Gotland har frågan varit aktuell en tid då både Ekstakusten och Fårö sett husbilarnas parkeringar som ett problem.

Inslaget i P4 Gotland beskriver lagändringen som välkomnas och kommenteras av Anna-Lena Fritz på Länsstyrelsen Gotland.

– Just det här med husbilar i terrängen har varit ett problem på vissa håll, säger hon till SR.

Anna-Lena Fritz beskriver att naturvårdsvakter i framtiden skulle kunna utfärda böter om fordonet är uppställt utanför vägbanan, en bot som hon hoppas ska kunna utfärdas även om ägaren eller föraren inte är på platsen för att kunna bötfällas. Tanken är att fordonets ägare ska bötfällas för felparkeringen precis som vanliga bilar gör på parkeringsplatesr eller lagöverträdelser gällande parkering eller stoppförbud.

Förslaget är mest inriktat på saker som skoteråkning och direkt offroadkörning och inte på husbilar eller husvagnar. Det är långt ifrån säkert att det generellt sett kommer jagas husbilar som står vid sidan av vägen men på platser där det upplevs problematiskt kan det säkert påverka även husbilar och husvagnar. Givetvis uppmanar inte vi någon att bryta mot terrängkörningalagen som den är skriven nu.

Inslaget hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.