Bild
Nästa artikel
Våra fyrbenta vänner måste färdas säkert i bilen – både för vår och deras skull.

Lös hund kan bli dyr

PARTNERMATERIAL

"Att det är olämpligt att ha hunden lös i bilen vet förstås alla, men att det dessutom är straffbart är kanske inte allom bekant." Så skriver Marianne Sterner från Vi Bilägare i sin blogg.

Mina grannar hundägarna berättade att en av deras bekanta fått en böteslapp på 3 000 kronor när hon stoppats av polisen. Hon hade haft sina två hundar lösa i baksätet. Det kostade 1 500 kr per jycke.

Att det är olämpligt att ha hunden lös i bilen vet förstås alla, men att det dessutom är straffbart är kanske inte allom bekant. Sedan 2010 finns emellertid bestämmelser, utfärdade av Jordbruksverket, vad som gäller för hundar som färdas i bil. Där står bland annat att ägaren ”måste se till att hunden är säkrad vid inbromsning till exempel genom att använda transportbur eller säkerhetsbälte som är anpassat för hundar”.

En hund som ligger lös i baksätet är dessutom farlig. Skulle bilen krascha förvandlas även en liten chiuaua till en tung projektil, visar beräkningar som gjorts av NTF Skåne. En tvåkilos hund får en krockvikt på 80 kilo om bilen krockar i 50 km/tim och väger 256 kilo om krocken sker i 90 km/tim. Vikten på en 30 kilos schäfer ökar till 1 200 respektive 3 840 kilo i krockögonblicket.

Om man inte har plats för en bur i bilen finns det säkerhetsselar för ett par hundra-lappar och uppåt. En billig livförsäkring för både fyr- och tvåbenta.

Diskutera: Har du koll på reglerna för att transportera hundar i bil?

Här hittar du regelverket för att transportera hundar, några särskilda regler för husbilar finns dock inte. (länk inlagd av Husbil & Husvagn)

Kommentarer

#1
EvaD
2016-04-22 10:39

"Sedan 2010 finns emellertid bestämmelser, utfärdade av Jordbruksverket, vad som gäller för hundar som färdas i bil. "

Det är ingen lag utan en rekommendation från Jordbruksverket. Dom skapar inga lagar. Vissa polisdistrikt anser att hundar är "last" och därför ska sitta fast på ett säkert sätt under körning och det är det lag på. och då blir det böter. Andra polisdistrikt har en annan uppfattning.

Men självklart vill man att ens fyrbenta vänner ska färdas på ett tryggt sett.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.