Moderaterna säger nej till höjda husbilsskatter meddelade finansutskottets ordförande Edward Riedl under en presskonferens på Kabe.

Nästa artikel
Moderaterna säger nej till höjd husbilsskatt
Nyheter

Moderaterna säger nej till höjd husbilsskatt

Publicerad 2024-01-30 11:42 (uppdaterad 2024-02-08 10:29)

Moderaterna säger nej till höjda husbilsskatter meddelade finansutskottets ordförande Edward Riedl under en presskonferens på Kabe.

Under en pressträff hos Kabe i Tenhult aviserade Moderaterna att de ska arbeta mot skattehöjningar för husbilar.

Nu går Moderaterna ut med att de vill stoppa skatteökningen för husbilar. De är emot att skatten ska tredubblas, vilket är risken om myndigheterna själva får tolka reglerna.

– Det beskedet vi ger från Moderaterna i dag är att vi inte vill ha den förändring som aviserats, som får till konsekvens att man mer än tredubblar skatten på husbilar, säger Edward Riedl, finansutskottets ordförande (m) på en presskonferens från Kabe i Tenhult.

Exakt hur det kommer att gå till är ännu oklart. Moderaterna måste först få med sig de andra regeringspartierna på samma spår.

– Vi kommer att stoppa tredubblingen av beskattning för husbilsbranschen, men vi återkommer med hur det ska gå till, säger Edward Riedl.

Att skatten kan komma att höjas beror på att en schablonmässig beräkningsmodell ska införas. Enligt husbilskampen.se leder den till att en husbil får högre fordonsskatt än en 16-tons lastbil, trots att husbilens miljöpåverkan är mindre.

Det påverkar inte bara husbilsköparna, utan hela branschen med tillverkare, återförsäljare och campingplatser.

Dagens system har påverkat klimateffekterna negativt. Det har drivit på försäljningen av begagnat och mot andra semesterformer. 

– Skulle vi få de skatteändringarna skulle det vara väldigt negativt för oss och campingen som näring. Det skulle påverka både jobb och arbetstillfällen både här och ute i landet, säger Mikael Blomqvist, vd för Kabe.

Han påpekar också att höjda skatter kan ha motsatt effekt på klimatet än förväntat.

– Dagens system har påverkat klimateffekterna negativt. Det har drivit på försäljningen av begagnat och mot andra semesterformer. 

Ända sedan det stod klart att husbilsskatten kan komma att höjas drastiskt har branschen kämpat emot. Bland annat genom påverkanskampanjer som husbilskampen.se och genom den lobbygrupp som bildades i Riksdagen i höstas.

Under en frågestund i Riksdagen i höstas togs också ämnet upp och riksdagsledamöterna Gunilla Svantorp (s) och Thomas Morell (sd) ställde finansminister Elisabeth Svantesson (m) mot väggen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.