Nästa artikel
Riksdagen får campingnätverk
Nyheter

Riksdagen får campingnätverk

Publicerad 29 november 2023 (uppdaterad 29 november 2023)
Husvagns- och husbilsbranschen och våra campingplatser har fått in en fot i Riksdagen. Ett nytt campingnätverk bestående av riksdagsledamöter ska lyssna extra noga på branschens frågor.

Husvagns- och husbilsbraschen och campingbranschen har sedan länge försökt få riksdagsledamöter att intressera sig speciellt för branschens frågor.

Nu har de lyckats. 

Ett campingnätverk har bildats i Riksdagen, som kommer att träffa branschrepresentanter och göra besök på företag och verksamheter för att lära sig mer. 

Det här är ett stort steg framåt för campingbranschens lobbyarbete bland våra folkvalda.

– Camping och framför allt husbilsboende är ryggraden i besöksnäringen i glesbygd, samtidigt som det finns en enorm utvecklingspotential enbart inom detta område, säger Per Nilsson, ordförande för Husvagns- och Husbilsbranschens riksförbund, HRF i ett presmeddelande.

Han tror att många glömmer bort hur stor folkrörelse camping är och hur viktig den är för svensk besöksnäring.

– Camping och mobilt boende är en folkrörelse med en miljon utövare varje år. Dessutom står camping och mobilt boende för majoriteten av utländska gästnätter i Sverige, något som man lätt glömmer bort när man diskuterar den svenska besöksnäringen
 

- Camping och framför allt husbilsboende är ryggraden i besöksnäringen i glesbygd, säger Per Nilsson, ordförande för Husvagns- och Husbilsbranschens riksförbund, HRF.

Sammankallande i campingnätverket är Thomas Morell (sd) och Marléne Lund Kopparklint (m), men HRF hoppas få med även en representant för socialdemokraterna i arrangörsgruppen. Den kärnan kommer att bjuda in andra riksdagsledamöter till möten och studiebesök.

Första lunchmötet med riksdagens campingnätverk arrangeras i dag, onsdag 29 november 2023. Då kommer bland annat campingåret 2022–2023 att summeras plus frågor tas upp hur man skapar fortsatt tillväxt och stärker konkurrenskraften inom campingsektorn. Medverkar gör Per Nilsson, HRF, Martin Juhos vd Svensk Campoing och Johan Söör, vd First Camp.

Thomas Morell var en av de två riksdagsledamöter, den andra var Gunilla Svantorp (s), som ställde frågor till finansministern om höjd husbilsskatt härom veckan. Läs mer om det här!

I samarbete med Svensk Camping (SCR), Svenska Fordonsbranschen och Caravan Club driver HRF opinionskampanjen Husbilskampen för en rättvisare beskattning.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.