Nästa artikel
Ny lag, nu får du ställa upp husvagn och husbil på tomten
NYHETER

Ny lag, nu får du ställa upp husvagn och husbil på tomten

Publicerad 1 juli 2017 (uppdaterad 26 oktober 2017)
Idag träder flera nya lagar i kraft, en av dessa är att det inte längre behövs bygglov för att förvara sitt fritidsfordon på sin egen tomt.

Det är Sveriges radio P4 Blekinge som uppmärksammat lagändringen som från och med första juli gör att du "får du parkera din husvagn eller båt på tomten när de inte är i bruk, så kallat upplag". Vi på Husbil & Husvagn har tidigare skrivit om att detta var på gång men idag träder alltså lagen i kraft.

Adam Laurin jobbar på Boverket och har uttalat sig till SR P4. Han förklarar att om man "bara har sin båt på tomten" under vintern, kallas det upplag, och har tidigare i vissa fall krävt bygglov.

– Rättspraxis säger att en husvagn som står uppställd under en längre tid kan ses som en byggnad och då triggas bygglovskravet igång, men det är om man använder den som en bostad. Men det är här regeringen satt in ett undantag, säger han till SR. 

SR har varit på en campingplats i Karlskrona där de pratat med Marion Gustavsson som ställt upp sin husvagn där. När vintern kommer, skriver de, kör hon den till Lyckeby och ställer in den i en lada. Att det tidigare ibland har krävts bygglov för att ha sin husvagn på tomten är nytt för henne.

– Det visste jag inte, men det är ju bra att de har ändrat på det, säger hon till SR.

Tänk dock på att det kan finnas andra bestämmelser, exempelvis avstånd till tomtgräns, som kan begränsa hur den får ställas upp.

Några hållpunkter är dessa:

* Ditt fritidsfordon får inte används som bostad, gäststuga eller liknande under säsongsförvaringen.

* Det måste redan finnas ett hus på tomten.

* Om ditt fritisfordon placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter krävs grannarnas godkännande.

* Kontrollera att inte platsen du väljer räknas som ett särskilt värdefullt område, strandskyddsdispens kan krävas i vissa fall. 

* Boverket har mer information om den nya lag som trädde i kraft 1 juli 2017 på sin hemsida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.