Så här kan framtidens ljus se ut.

Nästa artikel
Nytt ljus på gång
NYHETER

Nytt ljus på gång

Publicerad 31 juli 2015 (uppdaterad 31 juli 2015)

Så här kan framtidens ljus se ut.

Är LED-belysningen redan föråldrad? Belysningstekniken utvecklas nu snabbt och just nu är Audi på gång att lansera OLED-belysning. I september blir det premiär på en konceptbil men vad kommer den nya tekniken att betyda för inredningen i din husbil?
Det är inte länge sedan vi skrev om helt ny teknik för strålkastare. Med exempelvis laserteknik kan vi glömma hel- och halvljus, tekniken kommer att sköta "avbländningen" och även se till att den del av vägbanan som behöver vara belyst är det.

Nu är det dags för Audi att presentera OLED-belysning, den här gången som bakre armaturer, vilket ger nya möjligheter att skapa banbrytande design och till och med tredimensionellt ljus samt ljus i olika färger och transparens. Några av problemen Audi har fått jobba med är att få till tillräcklig ljusdensitet för de broms- och blinkersarmaturer som nu premiärvisas i september.

Vad är då OLED? Ordmässigt är det en förkortning för organiskt ljusemitterande diod och tekniken förekommer idag bland annat i tv-apparater samt telefoner. I motsats till LED-lampor är OLED platta och kan dimmas steglöst. Ljuset ger inga skuggor och behöver inga reflektorer. Dessutom är strömförbrukningen låg och tillsammans med ny solcells- och batteriteknik blir våra mobila boenden allt mer oberoende av yttre tillförsel av el.

Webastos nya solcellstak (se separat artikel) verkar också lovande och möjliggör att använda luftkonditioneringen även utan tillgång till el när du stannat.

Personligen minns jag diskussioner för flera årtionden sedan om lysande väggar, något som inte förrän nu blir möjligt att förverkliga på ett praktiskt sätt. Inga utrymmeskrävande "armaturer" behövs, det blir möjligt att ha belysning på svängda ytor och den blir dessutom bländfri. Dimma den till rätt färg och styrka för situationen, det är nog bara fantasin som sätter stopp för möjligheterna. Klart är att om tekniken håller vad den lovar kan vi få en helt ny inredningstrend i våra husbilar och husvagnar. Det är visserligen spekulationer men minns hur snabbt LED-tekniken applicerats i inredningen.

Vad tror du om den nya tekniken? Kommentera gärna!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.