Nästa artikel
Reglerna för B-96 ändras i juli
NYHETER

Reglerna för B-96 ändras i juli

Publicerad 2 februari 2017 (uppdaterad 2 juli 2017)
Den 1 juli 2017 ändras reglerna om förarprov för utökad B-behörighet, B96. Även reglerna för fordon, bland annat vissa tunga husbilar, som kräver färdskrivare ändras.

Den 1 juli 2017 ändras behörigheterna på två områden som berör husbilar och husvagnar för körkort som utfärdas efter detta datum. Notera att de nyare reglerna gäller om körkortet återkallats, men inte vid ett vanligt utbyte innan utgångsdatumet passerats. Notera även att medicinsk återkallelse inte särskiljs från återkallelse av andra skäl. De regler som gällde vid återlämnandet är de regler som gäller i dessa fall.

Undantagen har funnits för att regelverken annars skulle kunna framstå som ologiska men efter besked från EU tvingas nu Sverige ta bort dessa undantag, enligt Olof Stenlund som är utredare på Transportstyrelsen.

B96

Om du kör upp för B96 från den 1 juli med en automatväxlad bil så måste kombinationen med bil och husvagn där utökad B-behörighet krävs framföras med en automatväxlad bil.

ERBJUDANDE: 
20170805140809.jpg?itok=bEmaLQ7X

Men, har du sedan tidigare ett B-körkort som inte är begränsat till automat får du precis som innan dra en fordonskombination med en högsta totalvikt på 3500 kilo med manuellt växlad bil.

En uppkörning för B96, utökad B-behörighet, som genomförs i en automatväxlad bil kommer efter förändringen att ha koden B96.78 på körkortets baksida. Utökad B-behörighet krävs när släpvagnens totalvikt överstiger 750 kilo och fordonskombinationens sammanlagda totalvikt överstiger 3 500 kilo men inte 4 250 kilo.

Transportstyrelsen kan inte ge undantag från kraven eftersom de införs för att Sverige ska leva upp till ett EU-direktiv.

Så här ser de milt sagt röriga behörigheterna för B-kort ut utan hänsyn till tilläggen efter 170701:

  • B ger rätt att köra släp med totalvikt över 750 kilo förutsatt att släpets och bilens sammanlagda totalvikter inte överstiger 3,5 ton. Detta gäller oavsett när B-behörigheten förvärvades. Tyngre fordonskombinationer kräver B96, BE, C1E eller CE-behörighet beroende på vikt.
  • B utfärdat före 960701 har ingen viktsgräns för dragbil/husbil (pb2).
  • B utfärdat efter 960701, eller som varit återkallat efter detta datum, medger en högsta totalvikt på 3,5 ton för dragbilen/husbilen.
  • B utfärdat före 960701 gäller för att dra ett släp på maximalt 750 kilo oavsett dragfordonets totalvikt och därmed ekipagets totalvikt så länge det är en personbil (inklusive pb2). Således gäller i detta fall ett B även om dragfordonet väger exempelvis 4 800 kilo och ekipagets vikt i exemplet blir 5 550 kilo. Notera att detta inte gäller om körkortet återkallats efter 960701. Passeras 7,5 tons ekipagevikt finns dock krav på färdskrivare.
  • B utfärdat efter 960701 tillåter att dragbil/husbil på max 3,5 ton får dra ett släp/husvagn med en högsta totalvikt på 750 kilo, således en ekipagevikt på 4 250 kilo. Högre totalvikt på släp/husvagn kräver BE om 4 250 kilos totalvikt passeras.
  • B96 medger en högsta totalvikt för dragbil + släp/husvagn på 4 250 kilo men släp/husvagn får ha en högre totalvikt än 750 kilo


I övrigt gäller förstås de regler som finns för maximal totalvikt på släpet/husvagnen beroende på dragbilens specifikationer. 

Läs mer om den utökade B-behörigheten på Transportstyrelsens hemsida. 

Ändrade regler vid prov för behörighet C1 och C1E

Samma dag tas ett undantag bort för den som gör körprov för någon av behörigheterna C1 och C1E.

Ett godkänt körprov i ett fordon som saknar färdskrivare innebär att den nya behörigheten begränsas med villkorskod 97. Det betyder att föraren inte är behörig att köra fordon som kräver färdskrivare, generellt sagt husbilar över 7,5 ton men även i vissa fall där husbilens totalvikt överstiger 3,5 ton och släp kopplas till.

I dag finns ett undantag för de som har en annan körkortsbehörighet, exempelvis C, när de kör upp för tillägget C1E. Har man redan behörigheten inom C1 eller C har man hittills fått behålla denna rätt även vid nytagningen av E-körkortet som kräver utbildning för färdskrivare. Detta undantag kommer inte längre att gälla för nya uppkörningar från den 1 juli 2017. Det betyder att om man kör upp utan färdskrivare för C1E, kan man efter godkänt körprov få köra en husbil som kräver C1 med färdskrivare, men om man kopplar till ett släp som kräver tillägget C1E gäller inte behörigheten för körning där färdskrivare måste användas. Regelverket är dock så komplext med en rad undantag och viktsgränser att du bör höra med Transportstyrelsen vad som gäller om du har ett C-kort idag och kompletterar med en E-behörighet efter 1 juli för den aktuella fordonskombinationen om den överstiger 3,5 ton.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.