Nästa artikel
Spara 1000-lappar: Bästa budgetknepen för husbil
Nyheter

Spara 1000-lappar: Bästa budgetknepen för husbil

Publicerad 15 september 2022 (uppdaterad 20 september 2022)
Få en billigare husbilshöst med hjälp av våra tips.

Inflation. Stigande elpriser. Dyrare mat. Och bränslet ska vi inte tala om. Det har funnits höstar som börjat bättre.

Men det kan ändå bli en härlig husbilshöst. Det här är den tiden på året då många tycker det är skönast att vara ute och resa: Det är fortfarande hyfsad temperatur, naturen är vacker och det är inte lika trångt på ställplatser och campingar.

Och det behöver inte bli särskilt kostsamt. Det gäller bara att tänka smart och spara in på utgifterna. Här har Husbil och Husvagn samlat en rad smarta sparknep.

Så får du en billigare husbilshöst:

Kör lugnare och spara diesel

Att köra långsammare minskar dieselförbrukningen mer än man tror. Det visade ett test Husbil & Husvagn gjorde med vår långtestbil Carthago Chic C-line i vintras. 

Men det är inte bara hastigheten som påverkar hur mycket bränsle som går åt. En rad faktorer bidrar till att öka dieselförbrukningen – och det går att påverka, genom att planera och ändra sin körstil.

Nu när dieselpriset nästan är uppe i 24 kronor litern finns många sköna slantar att spara genom att snålköra.
 

Den ena parkeringen ligger med avfart från Essingeleden och den andra nås via Norra länken. Mellan skyltarna på flygbilden ligger Stockholm city.

Res där du bor

Under pandemin har allt fler upptäckt pärlorna i sitt närområde.

Nu när dieselpriset skenar är det läge att söka sig ännu närmare hem. Mängder med fina platser ligger precis runt knuten. Det gäller bara att släppa tanken på att allt är så mycket mer fantastiskt "någon annanstans".

Kanske testa campingplatsen man åker förbi på väg till jobbet varje dag? Eller varför inte åka till en ställplats – precis utanför staden där man bor? I Husbil & Husvagns Ställplatsguide finns tips på platser från norr till söder. Varför inte skaffa den och inspireras?

 

Hitta nya favoriter i Ställplatsguiden 2022

Här kan du köpa Ställplatsguiden 2022, med tips på ställplatser, fricamping och mindre campingplatser runt om i Sverige.

Skaffa solceller

Nu har villaägarna upptäckt det som många husbilsbilister vetat länge: Det är smart med solceller. Och inte bara om man föredrar fricamping. Det är också ett sätt att spara, nu när elen blivit dyr och ställplatser och campingar höjer priserna därefter.

Det sagt, kan man inte förlita sig på solceller under den mörka svenska vintern. Men för alla som funderar på att tillbringa den kalla säsongen på sydligare breddgrader är solceller en bra idé även vintertid. En investering, väl värd pengarna.

First Camp Lakolk ligger alldeles vid stranden som är både kilometerlång och kilometerbred på sina håll. På stranden tillåts även biltrafik på sina håll. Foto: First Camp

Förhandla med campingen

Funderar du på att stanna länge på en campingplats? Kanske rent av övervintra där?

Då är det läge att förhandla om priset. Ofta går det att få ett bättre pris om man är långliggare. Kanske kan det även fungera om man ska stanna kortare tid, när det är lågssäsong.

Att stanna längre på campingplatsen har också blivit ett sätt att tackla de höga bränslepriserna. Många väljer att stå på samma plats längre, istället för att åka runt med husbilen eller husvagnen.

Tittut! Nu är det dags att ta fram husbilen igen.

Minska skatten – ställ av bilen    

Den som ställer undan husbilen över vintern gör gott i att även ställa av den. Då sparar man skatt under månaderna då den inte används.

Att göra det är enklare än man tror. Det gäller bara att hålla reda på registreringsnumret, så fixar Transportstyrelsen resten.

Se över dina försäkringar

Det går att sänka kostnaderna för sina försäkringar. Ett tips är att samla alla försäkringar i ett bolag. Då brukar man kunna få mängdrabatt.

Men det är också en god idé att kolla runt och se hur mycket man behöver betala – och vad man får för pengarna. En låg avgift kan inte kompensera för dålig ersättning om det händer något. En undersökning som Konsumenternas försäkringsbyrå gjorde i vintras visade att skillnaderna var stora mellan bolagen.

Handla smart

Maten är en stor utgift, även på resan. Även här går det att spara kronor om man planerar.

Fråga dig själv: Hur är prisläget på platsen jag ska åka till? Ska du åka till ett billigt land, som Polen, är det smart att strunta i att handla på sig mat före resan och istället shoppa loss på plats. 

Är du på väg till Norge, eller en dyr semesterort, är det däremot läge att storhandla inför resan.

De två billigaste matkedjorna i Sverige är Willys och Lidl, enligt en undersökning som gjordes i somras. Willys har Sveriges billigaste matkasse och samma prissättning i alla butiker över hela landet. Men tyska Lidl delar på förstaplatsen. De har ett mindre sortiment och många egna märken, men också erkänt bra frukt- och grönsaksdisk med förmånliga priser. Och på vissa varor ligger de under Willys i pris.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.