Nästa artikel
Storaffär som påverkar bygget av husbilar på gång
NYHETER

Storaffär som påverkar bygget av husbilar på gång

Publicerad 31 oktober 2019 (uppdaterad 31 oktober 2019)
Under flera år har det florerat rykten om en sammanslagning mellan FCA och PSA men det nu annonserade samgåendet skulle kunna komma att ha stor betydelse för husbilssektorn.
De återkommande ryktena om en sammanslagning av Fiat Chrysler Automobiles (FCA) och Peugeot Citroën-gruppen (PSA) har nu efter nya uppgifter i flera media fått företagen att gå ut med ett uttande på sina hemsidor om ett samgående. Samtal förs som, om planerna sätts i verket, skulle skapa en av världens ledande mobilitetsgrupper. Uttalandet säger vidare att det är en sammanslagning med hälfteninsatser från respektive bolag.

Så sent som i februari skrev vi om att avtalet om samproduktion mellan FCA och PSA hade förlängts till 2023. Fiat Ducato från FCA är det viktigaste basfordonet i den europeiska husbilsindustrin och totalt har långt fler än sex miljoner tillverkats men då ingår även Peugeot Boxer och Citroën Jumper från PSA som alla tillverkas i Sevel-fabriken i Italien. Basfordonen har dock inte samma teknik och har olika drivlinor.

Ett sammanslaget FCA och PSA kommer att ge upphov till den fjärde största gruppen inom bilsektorn, ha en tillverkning av 8,7 miljoner fordon per år, 410 000 anställda och skulle skapa ett företag med ett börsvärde på 47 miljarder USD och en årlig omsättning på 190 miljarder USD. Det nya bolaget skulle få ungefär samma storlek som japanska Honda Motor rapporterar Automotive News som även uppger att FCA och PSA kan komma med en första avsiktsförklaring redan idag, torsdag den 31 oktober, med Reuters som källa. Ett slutligt och bindande avtal skulle kunna vara klart inom några veckor.

Italienska media citerar Carlos Tavares som uppges bli ny ledare för det sammanslagna bolaget

– Denna sammanslagning skapar ett betydande mervärde för alla inblandade och öppnar en ljus framtid för företaget.

Mike Manley från FCA uppges ha sagt

– Jag är glad att ha möjlighet att arbeta med Carlos och hans team på denna sammanslagning som har potential att förändra sektorn. Vi har en lång historia av framgångsrikt samarbete med Groupe Psa och jag är övertygad om att vi tillsammans med alla våra människor kan skapa ett ledande globalt mobilitetsföretag.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.