Nästa artikel
Svenska husvagnar och husbilar ökar
Nyheter

Svenska husvagnar och husbilar ökar

Publicerad 3 oktober 2023 (uppdaterad 10 oktober 2023)
Kabe och Polar står ut i statistiken för nyregistreringar efter Elmia-mässan. Så här förklarar Mikael Blomqvist, vd på Kabe, Elmia-effekten.

Försäljningssiffrorna för 2023 pekar nedåt, visar statistiken från Husvagns- och husbilsbranschens riksförbund, HRF. Det ekonomiska läget och osäkerheten i världen gör att människor tvekar inför större köp, som husbilar och husvagnar.

Men i september märks ett trendbrott – för svenska märken. Både Kabe och Polar visar positiva siffror jämfört med samma period förra året. 

Kabe har 15 nyregistreringar av husbilar jämfört med nio i september förra året och motsvarande siffror för husvagnar är 43 jämfört med 37. Polar kan visa upp 21 nyregistreringar av husvagnar jämfört med 17 i september 2022.

Frågan är om det beror på att svenska märken lyckas bäst på Elmia. Finns det rentav en Elmia-effekt?

Kabes vd Mikael Blomqvist tror det kan ligga något i det.

– Så kan det vara, säger han. När det är lite mer osäkert i omvärlden så vänder man sig till det man känner igen, Det man känner förtroende för. Det gäller alla branscher. Så är det med alla köp: Man söker trygghet.

Kabe Travel Master Imperial i790 LQB var en av nyheterna som presenterades på Elmia.

Det stämmer också med Kabes sammanlagda försäljningssiffror under året. De ökar inte antalet sålda fordon, men de tar marknadsandelar. Med andra ord är fler av de fritidsfordon som säljs Kabe nu än tidigare.

– Vi ökar marknadsandelar både på vagn och bil och det är fantastiskt roligt. Det hänger väl ihop men premiummärken har en tendens att göra det i nedgångstider. Våra kunder är inte lika hårt påverkade av det ekonomiska läget, inte som förstagångskunden, säger Mikael Blomqvist.

– Sedan gör vi mycket ändringar och det skapar försäljning också.

Hur var Elmia i år?
– Helt okej tycker jag. Det var åtta procent upp i besökarantal sedan förra året. Vi visade mycket nyheter och det är alltid roligt att få feedback. Försäljningsmässigt var vi ungefär på samma nivå som förra året och det är vi jättenöjda med på den nedåtgående marknaden. Framför allt vagn går ju jättebra för oss. Över lag är vi positiva.

Vad fick ni för reaktioner på ändringarna?
– Det var positivt. Det finns förstås alltid de som tycker det var bättre förr och andra som tycker nyheter är jättefina. Generellt fick vi mycket positiv feedback och om man inte hör något negativt är det väldigt bra. Det var över förväntan. 

Vagnar går bra för Kabe.

Polar Blackline väckte nyfikenhet på mässan.

Han tror att vinteranpassade vagnar och husbilar är på frammarsch.

– Jag tror det. Det är en stor investering för alla som ska köpa husvagn eller husbil. Om jag vore kund skulle jag köpa något jag kan använda året runt, för om man slår ut summan blir skillnaden i investeringskostnad väldigt låg. 

När det kommer till framtiden är Mikael Blomqvist hemlighetsfull. Han vill inte gå ut med antydningar som kan skapa osäkerhet på marknaden. Men visst händer det saker i Tenhult.

– Det är klart vi har nyheter på gång, men det är inget jag kan gå ut med än, säger han.

Fotnot: Vi har även sökt Polar för en kommentar, men inte lyckats få tag på någon på företaget.

Nyregistrering av svenska märken, september 2023
Sep-23 Sep-22 Jan–sep -23 Jan–sep -22 Andel -23 Andel -22
Kabe husbilar 15 9 162 182 7,15 % 5,93 %
Kabe husvagnar 43 37 424 606 24,11 20,91
Polar husvagnar 21 17 169 275 9,61 9,49

Källa: HRF

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.