Nästa artikel
Sveriges snålaste man tipsar: Då ska du köpa begagnat!
Nyheter

Sveriges snålaste man tipsar: Då ska du köpa begagnat!

Publicerad 2024-02-29 08:33 (uppdaterad 2024-03-01 13:26)
Sparexperten Günther Mårders bästa tips för ett lyckat begagnatköp 2024.

Det här är året då du ska köpa begagnad husbil eller husvagn. Utbudet kommer sannolikt att vara stort – och därför kan priserna bli fördelaktiga.

Det förutspår Günther Mårder, Sveriges snålaste man som tidigare givit spartips i Husbil & Husvagn. Läs dem här!

Han utgår från att husbil är en dyr lyxprodukt som man inte behöver för att klara sig i livet. Därför kommer många att välja bort husbil när det är kärva tider – eller snarare att tvingas att sälja sin den.

– Många hushåll kommer att tvingas prioritera om sin ekonomi. Den som har bostad med lån, fritidshus och husbil kanske inte längre kan ha allt. Sannolikt är husbilen eller husvagnen det första som ryker, säger han.

Det handlar inte bara om 2024, tror Günther Mårder.

– Om jag gör en bedömning av närmaste två åren skulle jag tro att begagnatmarknaden av husbil och husvagn kommer att vara stor. Jag vet också att det var rekordförsäljning av fritidsfordon under 2020. Så vi har aldrig haft ett så stort utbud. Frågan är: Kommer alla de som köpt husbil eller husvagn att ha råd att fortsätta ha det?

Sparexperten Günther Marder har koll på när det är läge att sälja och köpa.

Bilden han målar upp bygger på att höga räntenivåer, med huslån, billån och annat som ska betalas, gör att hushållen får en trängd ekonomi. Alltså lägger han in en brasklapp.

– Det som talar emot scenariot är att den typiska köparen av husbil är en äldre person som inte har så mycket bolån, de är en mindre räntekänslig grupp.

Nu närmar sig våren och lusten att ge sig ut på vägarna vaknar. Men det är egentligen inte bästa tiden att köpa ett begagnat fritidsfordon, enligt Günther Mårder.

– Inför vinterförvaring är väl den bästa tiden att köpa begagnat. Leta slutet av september till början av november.

Men även för den som funderar på att vänta med köpet är det en bra idé att börja se sig om redan nu. Impulsköp är inte det bästa – vad du än är intresserad av. Günther Mårder föreslår att man ska ha en strategi:

– Bestäm vad du letar efter, men var flexibel när det gäller modellspecifikationen. Följ marknaden, titta på annonser. Åk ut på visningar, lär känna objektet så du ser skicket och avvikelser – då kommer du att göra en bättre affär, säger han.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.