Nästa artikel
TPMS kräver uppmärkning
UNDERHÅLL

TPMS kräver uppmärkning

Publicerad 6 oktober 2014 (uppdaterad 30 september 2019)
Byter du till vinterhjul själv och har TPMS, däckstrycksövervakning, måste du tänka på att inte skifta plats på hjulen. I så fall kan TPMS-systemet sluta att fungera korrekt.

Den 1 oktober blev det tillåtet att börja byta till vinterdäck den här säsongen, från den 1 december är det ett krav, och en sådan enkel åtgärd utför många själva hemma i garaget. Men när det från den 1 november 2014 blir krav på att alla nya bilar ska utrustas med ett speciellt övervakningssystem för däcktryck och många bilar har redan systemet kräver bytet mer eftertänksamhet. Husbilar har inget lagkrav på TPMS men det finns flera system på eftermarknaden. Systemet är avsett att göra körningen säkrare och ge lägre bränsleförbrukning.

-  Systemet kommer öka säkerheten och minska miljöpåverkan. Cirka 10 procent av alla bilar kör med för lite luft i däcken, vilket innebär en ökad risk för avkörning, förlängd bromssträcka och däckhaveri, säger Peter Einarsson, Logistik/inköpschef på Vianor i ett pressmeddelande.

Mer att tänka på vid hjulbyten med nytt system

För bilägare, som har en bil utrustad med direkt TPMS system, innebär det att däckbytet kräver mer eftertanke eftersom däcken och sensorerna måste hamna på exakt samma position på bilen som tidigare. Exempelvis måste vänster framhjul alltid sitta på bilens vänstra framsida, annars måste systemet programmeras om. Att, som en del bilägare tidigare gjort, flytta hjulen från fram till bak kommer inte att vara möjligt på bilar med TPMS utan att kalibrera om systemet.

-  Vianor har utrustat alla sina verkstäder med rätt utrustning och tillbehör och personalen har genomgått specialutbildning. TPMS är ett värdefullt, nytt och nödvändigt system, därför är det viktigt att sprida kunskapen vidare till så många som möjligt, säger Peter Einarsson.

Om du skall byta däcken själv

Kravet innebär att alla bilar skall vara utrustade med antingen ett direkt eller indirekt TPMS-system som uppfyller de krav som är satta. Än så länge saknar de flesta bilar TPMS men det är ändå tillrådligt att märka upp hjulens placeringar.

1.  Parkera bilen plant med ettans växel inkopplad. Glöm inte att lägga i handbromsen!

2.  Lätta på hjulbultarna ett halvt varv innan du hissar upp bilen med garagedomkraft. ”Palla” alltid upp bilen med en pallbock utifall domkraften skulle ge vika. Byt sen ett hjul i taget.

3.  Smörj in varje hjulbult med lite fett innan de dras åt med momentnyckel. Rätt moment till din bil finns angivet i bilens instruktionsbok.

4.  Märk däcket med höger, vänster respektive fram och bak. Detta för att hålla koll på rotationsriktningen på däcken.

5.  För högt eller för lågt lufttryck i däcken ökar olycksrisken, slitaget och bränsleförbrukningen. Kontrollera därför lufttrycket med jämna mellanrum och inte bara när du byter däck. I bilens instruktionsbok eller tanklock står rekommenderat lufttryck angivet.

6.   Förvara däcken mörkt och svalt, hängande eller liggande.

7.  Glöm inte att efterdra hjulbultarna efter ca 10 mils körning.

Två typer av TPMS

Direkt TPMS

Direkt TPMS innebär att batteridrivna sensorer installeras i varje hjul som kommunicerar med bilens övriga system. Systemet mäter exakt lufttryck och temperatur som, beroende på bilmodell, kan läsas av på instrumentbrädan. Systemet varnar föraren omedelbart om ett däck har lågt lufttryck och vilket däck det handlar om.

Indirekt TPMS

Indirekt TPMS är inte lika exakt och kan endast läsas av när bilen rullar. Varningen till föraren sker först när däcken tappat 20 procent av luften och visar inte vilket däck det handlar om. Bilägaren väljer inte system själv, det avgörs av tillverkaren.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.