Nästa artikel
Undvik att bli lurad på Blocket
NYHETER

Undvik att bli lurad på Blocket

Publicerad 3 februari 2015 (uppdaterad 1 oktober 2019)
När en man i Löddeköpinge blev uppringd av en person som ville köpa hans tidigare utannonserade husvagn började ett bedrägeri uppdagas.
Den sedan tidigare utannonserade husvagnen var nämligen inte längre till salu eftersom den redan var såld och annonsen hade den uppringde mannen tagit bort från aktuella annonser. Nu fanns den dock på plats igen och dessutom hade den fått nya kontaktuppgifter som gick till en bedragare.

Mannen har polisanmält försöket och lämnat uppgifter till polisen om den "nye" säljarens kontaktuppgifter men det kan finnas andra som inte varit medvetna om bedrägeriet. Det finns därför all anledning att återigen varna för att betala handpenningar innan köparen är förvissad om att säljaren också är ägare till den sålda varan. Och inte minst att varan, i det här fallet husvagnen, överhuvudtaget existerar.

Försöker säljaren stressa dig med att du måste betala handpenning innan ni möts eftersom det är så många som är intresserade så är det förmodligen bättre att leta efter ett annat objekt. Låter affären för bra för att vara sann så är det sannolikt så. Och huvudregeln är att ni byter pengar och vara samtidigt!

Glöm aldrig att ta legitimation och kontrollera mot bilregistret att ägarbilden stämmer med säljaren samt att det inte finns några restförda skatter och avgifter.  Ett kvitto ska innehålla uppgifter om såväl säljaren, som ska vara ägaren, och uppgifterna om fordonets typ och chassinummer. Naturligtvis måste du kontrollera att chassinumret på dokumenten är samma som på fordonet! Företaget Carfax erbjuder en tjänst för fordonskontroll som kan vara värd att använda sig av även om den inte är någon garanti för att inte bli lurad och inte ska ersätta kontrollen mot bilregistret. De senast stulna husvagnarna hittar du på Larmtjänsts hemsida men Bilregistrets uppgifter är mer kompletta.

Ta dig tid att läsa igenom den längre artikeln Så kan din husbil "försvinna" som handlar om en person som blev lurad på husbilens identitet. Fallet tog lång tid att lösa trots att det handlar om en halv miljon och vem som helst hade kunnat råka ut för bedrägeriet där till och med Bilprovningen och Transportstyrelsen blev lurade. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.