Nästa artikel
Vanlife i Affinity Freedom
CMT2024

Vanlife i Affinity Freedom

Publicerad 2024-01-16 13:07 (uppdaterad 2024-01-16 14:26)
Affinity som ägs av Kabe visar en ny plåtis som flirtar rejält med vanlifetrenden. Diskret design och inredning som riktar sig till par med ett barn.

På CMT i Stuttgart premiärvisar Kabes dotterbolag Affinity upp en plåtis Freedom. Den är än så länge i prototypstadiet men högst verklig och ska börja säljas i sommar.

Inredningen är starkt influerad av hembyggartrenden vilket bekräftas snabbt av personal i montern. Bilen är byggd på korta Fiat Ducato på 5,4 m och får köras på vanligt B-körkort.

Affinity framhåller att ett av målen var att bygga ett fordon som inte ska utstråla husbil. En potentiell tjuv ska med andra ord inte tro att det är någon som bor i bilen och därmed göra det säkrare om man till exempel reser ensam, eller lämnar den obevakad mitt i stan. Därför är väggen mellan förarhytt och bodel kvar och den har 3 bältade platser.

Interiören består av gediget trä i både köksskiva, bord och tak. I övrigt är det vitt och ljust som råder. Vid entrén finns ett golvstående kylskåp på 70 liter som kan öppnas från båda hållen. Ovanför kylen finns även en utdragbar skiva att använda som arbetsyta, bord eller varför inte skärbräda?

Bordet vid soffgruppen kan svängas in under sängen och den senare kan dras ut framåt så att den bildar en bädd av storleken 140x192 cm.

Är ett mindre barn med på resan går det även att trolla fram ytterligare en säng. Som minst kan den lilla sängen bli 61x150 cm och ligger då intill väggen lite halvt under den stora bädden.

Vid behov går den lilla sängen att skjutas framåt så att ytterligare ett litet utrymme kan utnyttjas till fötterna. Då blir bädden istället 175 cm lång, dock vill det till att man inte rör sig för mycket eftersom bädden bara är 61 cm bred och inte har några kanter i detta framskjutna läge.

Här är sängen utdragen. En mindre bädd kan bildas av sofforna längst fram.

Gediget trä och två gasollågor på spisen.

Här syns lilla bädden i framskjutet läge med bonusutrymme för fötterna till höger i bild.

Exemplaret på bilderna är som sagt en prototyp, men modellen kommer att börja tillverkas i juli. Huruvida den kommer till Sverige eller vad priset i så fall skulle bli låter vi vara osagt.

Affinity Freedom

Basfordon: Fiat Ducato
Motor: 2,2 l, 140 hk
Växellåda: 6 vxl manuell
Längd: 5410 mm
Bredd: 2100 mm
Höjd: 2640 mm
Färskvatten: 100 l
Gråvatten: 75 l
Värme: Truma Combi 4

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.