Bild
Nästa artikel

Vi fick samtal från Polisen...

VARNING

Alla nyheter är inte goda och orsaken till samtalet var att ett flertal husbilsägare har blivit lurade. De har hyrt ut sina husbilar men tyvärr har de inte fått tillbaka dem som planerat.

Det kan låta enkelt. Hyr inte ut din husbil! Din försäkring gäller inte för uthyrning och få gör någon kontroll av den som hyr. Försvinner den, eller blir skadad, får du stå för kostnaden själv. Alla depositionsbelopp under bilens värde är för låga. 

Den här typen av bedrägerier räknas inte som stöld eftersom du frivilligt lämnar ifrån dig bilen.

Polisen, som vill vara anonym av utredningstekniska skäl, berättar att fyra husbilar "hyrdes" under tre dagar.

Scenariet är följande:

En person med svenskt körkort och adress i Sverige hör av sig till den som annonserat och vill hyra bilen. Det är inga diskussioner om hyra eller deposition men en gemensam nämnare verkar vara att personen som vill hyra husbilen inte har kunskap eller vana vid husbilslivet.

Ibland finns en person i bakgrunden som verkar vara den som vet mest. Flera av de som hyrt ut säger att de med facit i hand haft en magkänsla att allt kanske inte känts helt rätt men ändå blivit övertygande om att hyra ut bilen.

Bedragare är skickliga och ofta kan vem som helst övertygas. Tyvärr.

Det är även så att de professionella uthyrarna ofta kan skilja agnarna från vetet även om även dessa kan bli lurade då och då. Oftast är ju den person som hyr inte den som kommer att använda bilen. Är den som hyr inte intresserad av hur bilen fungerar är det sannolikt något som är fel, i synnerhet om det är en större husbil. Fråga dig varför inte personen hyr en bil av ett uthyrningsföretag.


Med facit i hand är det betydligt enklare att vara säker.

Bilarna lämnar snabbt Sverige och har använts för människohandel. De används så länge som möjligt och går i skytteltrafik mellan södra Italien och Sverige. Inga av bilarna har hittats i acceptabelt skick. De packas fulla med folk som inte tillåts lämna bilen någon gång under resan. Detaljerna kan du säkert räkna ut själv.

Är det så att du inte känner personen du hyr ut till finns det all anledning att vara mycket orolig. Fråga dig om det är värt dessa pengar även om bilen skulle komma tillbaka i det skick du förväntar dig.

Hyr inte ut din bil om du inte känner personen!

Artikeln ursprungligen publicerad 2015-05-19.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.