Bild
Nästa artikel
Vagn eller villa? Bygglov eller inte? Populära är de i varje fall och kommuner runt om i landet ser inte alla med blida ögon på företeelsen.
Vagn eller villa? Bygglov eller inte? Populära är de i varje fall och kommuner runt om i landet ser inte alla med blida ögon på företeelsen.

Villavagnar ska bort

NYHETER

Bygglov krävs enligt vissa kommuner för vinterförvaring av husbilar, liksom för säsongsuppställning på campingplatser. Nu utreds även Skummeslövsstrands villavagnar som svartbyggen.

Den här gången är det Hallandsposten som uppmärksammar kravet på bygglov som Skummeslövsstrands camping fått från kommunen.

”Olovligt byggande” står det skrivet med stora bokstäver i brevet som damp ner hos campingen tidigare i sommar enligt Hallandsposten.

– Jag begriper inte varför det blir ett problem just nu. Det har ju funnits villavagnar här i alla tider. De flesta av dem stod här redan när vi tog över campingen för sju år sedan, säger campingföreståndaren Ludvig Enke till tidningen.

Förhållandet uppmärksammades av kommunen i våras och för dem är saken enkel.

– En villavagn som står uppställd på samma ställe under en längre tid kräver bygglov, skriver bygglovshandläggaren Josefin Persson i brevet.

Många minns säkert parallellerna med en Gotländsk camping och på andra platser har det framförts krav på att husvagnar som hyr en campingtomt säsongsvis ska ha bygglov. Vissa kommuner kräver även bygglov för vinteruppställd husbil på den egna tomten.

Campingägarna håller inte med kommunen som hävdar att campingens villavagnar inte flyttas och därmed kräver bygglov. Skummeslövs ekocamping AB har tvingats anlita advokat som hävdar att villavagnar är mobila och därför inte omfattas av bygglovskrav. Skulle advokatens argument vinna gehör framstår det som orimligt att säsongsuppställda husvagnar och vinterförvarade husbilar skulle behöva det och därför kan utfallet bli principiellt intressant.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.