Nästa artikel
Övernatta i kyla: Detaljerna du inte bör missa
Reportage

Övernatta i kyla: Detaljerna du inte bör missa

Publicerad 9 december 2022 (uppdaterad 2024-02-13 11:23)
Har du koll på allt som kan hända om du sover i husbil, husvagn eller camper på vintern? Om inte – läs här!

Första vintern som campare?

Då finns det några punkter det är viktigt att tänka på vid övernattning som gäller oavsett om du tar husbilen, husvagnen – eller campern, som kanske har bäst egenskaper för vintercamping, enligt Husbil & Husvagns chefredaktör Jimmie Öbom.

– Är familjen liten så har jag upplevt de allra bästa vinteregenskaper i en camper stående på en fyrhjulsdriven pickup. Det är nästan chockerande hur länge en liten gasolflaska räcker för att värma den lilla campern och bakom den fyrhjulsdrivna pickisen kan du dra ett släp med skoter på om ditt körkort tillåter. En riktig vinterdröm! tycker han.

Här är hans bästa råd till dig som övernattar i husbil, husvagn eller camper:

Räcker gasolen?

  • Kolla så att gasolflaskan räcker över natten. Den andra flaskan är alltid ”reserv”.

Välj bort komposit!

  • Kompositflaskor fungerar sämre i kallgrader. Stålflaska klarar vintern bättre.

Kolla med spisen!

  • Får du problem med att gasolen inte når fram kan du börja med att kolla att du vridit på alla kranar. Dels på gasolflaskan och dels säkerhetskranarna inne i husbilen/husvagnen. De sitter ofta nära spisen eller kylskåpet. Räcker inte det kan du gå ut igen och trycka in knappen på slangbrottsventilen i gasolskåpet några gånger, testa även hålla in den en stund. (Oftast kommer det igång efter det.) Kolla även den lilla återställningsknappen till kraschsensorn som kan ha löst ut till exempel på grund av dåliga vägar. Under hela processen, kolla om gasen går fram genom att testa med spisen, helt enkelt för att där ser du lättare om gasolen funkar. Istället för att bli arg på värmepannan eller kylskåpet.

Kämpa!

  • Gasol krånglar mer på vintern så ge inte upp för lätt. Att kämpa igång gasolförbrukare blir en vana under vintercamping. Snart fixar du alla procedurer snabbt och säkert.

Ha vatten i dunkar

  • Har du ett campingfordon med sämre vinteregenskaper kan det vara vettigt att ha vatten i lösa dunkar i bodelen och en hink för avloppsvatten istället för att använda de fasta tankarna som kan frysa.

Klä på dig!

  • Viktigt meddelande: gå inte ut och fixa med gasolen i underkläder. Klä på dig innan och undvik om du är onykter! Fallrisk, igenblåsta dörrar och kyla är ingen bra kombination.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.