Nästa artikel
Restips: Kustvägen Bohuslän
Bohuslän

Restips: Kustvägen Bohuslän

Publicerad 18 maj 2014 (uppdaterad 22 februari 2019)
Kustvägen i Bohuslän är en mallig väg, och det har den all anledning att vara. Här hittar du härliga pärlor, en av Sveriges äldsta marknader, stänk av saltvatten och en svårslagen kustmiljö. Följ med på vår tur!
De grå stenhällarna i Bohuslän lockar mängder av turister varje år. Inte för att just stenarna är så märkvärdiga i sig utan för känslan med havet där de små fiskeorterna allteftersom ändrat karaktär till fantastiska semesterparadis. Det är faktiskt väldigt tätt med enastående platser här och det har Bohuslänningarna all anledning att vara malliga över. Vi andra har ett paradis att besöka. För bland dessa kala klippor där växtligheten är så sparsam går solen ner i havet och här fångas havets alla läckerheter som serveras överallt där du stannar.

2009 bildades det 400 kvadratkilometer stora Kosterhavets nationalpark eftersom du ingen annanstans i Sverige hittar ett så artrikt hav. Här finns till och med Sveriges enda levande korallrev och lämpligare ställe att snorkla på i Sverige finns inte. För att komma hit får du ta färjan från Strömstad. Bilen får du snällt lämna kvar på campingen och så är det om du vill se den riktiga Västkusten där Sveriges västligaste bebodda ö Nordkoster ligger. Det är så du måste göra för att uppleva det riktigt salta havet, höra att norska är lika vanligt som svenska och uppleva en trafikmiljö där bara flakmoppar stör idyllen. Här tar vindarna sats ända från England och därför är luften extra ren medan Golfströmmen värmer badvattnet till inte ovanliga 22-24 grader.   Efter att ha besökt Fjällbackas mordiska miljö kan du ta dig rakt västerut till Väderöarna som är en hel skärgård med hundratals klippöar och skär långt ute i Skagerrak. Det är på Storön som värdshuset med hotell, restaurang och kafé ligger. I de små röda lotsstugorna som står skyddade av en bergknalle bodde som mest 35 lotsar och deras familjer mellan 1700 ochl 1967. Tidigare var Väderöarna svåråtkomliga för turister men nu när värdshuset har öppet året om går det båtar från Fjällbacka flera gånger om dagen. Väl där skall du inte missa lotsutkiken som du kan ta dig upp i och njuta av den makalösa utsikten. In mot land ser du Fjällbacka, Hunnebostrand och inte minst Ingrid Bergmans älskade Dannholmen. I norr skymtar du Koster, i söder ligger Smögen. Runt om oss är havet djupblått och turkos, klarare än någon annanstans i Sverige.

Som tur är måste du inte lämna campingen för en massa båtfärder till yttersta havsbandet för att njuta av skönheten i Bohuslän. Det här kallas ofta för den svenska Guldkusten men semestrar du i juli kommer du att uppleva den som stökig med många turister och dyra nöjen. Följer du Kustvägen kommer du att passera mängder av spännande platser. Att stanna till vid Tanums världsarvsklassade hällristningar ger ett fantastiskt perspektiv på historian och ett bra avbrott på vägen mot Grebbestad, Fjällbacka, Hamburgsund och Hunnebostrand till Smögen och Kungshamn.

Fortsätter du söderut och hälsar på de utrotningshotade djuren på Nordens Ark längst in i Åbyfjorden får du ytterligare en spännande upplevelse. Stanna till vid de spännande akvarierna i Havets Hus och kolla in djurlivet i Sveriges enda riktiga fjord, Gullmarn.

När du ändå är i Lysekil, fortsätt så långt ut mot havet du kan komma. Författarinnan Viveca Lärn har sagt att Stångehuvud är så vackert att man vill gråta. Och att sundet vid Stora och Lilla Kornö nog är det vackraste som finns på hela jorden. Det är lätt att hålla med. Dock finns inte Viveca Lärns romanö Saltön i verkligheten. TV-serien spelades in på Skaftölandet på andra sidan Gullmarn. Har du sett serien kommer du att känna igen Saltön i det lilla idylliska fiskeläget Grundsund som du når med färja  men i grannorten Fiskebäckskil är det än mer idylliskt att strosa omkring i gränder och på smala stigar mellan vita kaptensstugor och röda fiskartorp. Och är du whiskyälskare så är Fiskebäckskil ett måste. Brygghuset nere vid hamnen lär ha 950 olika sorter. Bada kan du göra från klipporna eller sandstranden i Bökeviken.

Ett par kvällar i veckan gör m/s Windros räkkryssningar på Malö strömmar, en av de platser i Sverige som rankas som bland de allra vackraste. Gillar du inte det så kan du ta bilen över till öarna Flatön och Malö som Evert Taube diktat så vackert om.

Utanför Orust ligger Gullholmen, ett av västkustens äldsta och vackraste fiskelägen. En gångbro förbinder Gullholmen med Härmanö, som har ett av Bohusläns största naturreservat.

Lite längre söderut ligger fashionabla Käringön. Men dit kan vara besvärligt att ta sig på sommaren att vi väljer Klädesholmen utanför Tjörn i stället. Hit tar du dig utan att åka båt. Men räkna med att parkera på fastlandet och gå över två broar. Där kommer du att mötas av ett gytter av pyntade vita träkåkar. Smala trappor och stigar går praktiskt taget genom folks trädgårdar.

Kommer du så att marknaden i Rabbalshede passar in tidsmässigt skall du inte glömma bort att besöka den. Det är en av Sveriges äldsta marknader och hölls försa gången några år efter att Bohuslän blivit svenskt genom freden i Roskilde år 1658.

Hela Kustvägen är ett semestereldorado. Det finns nästan hur mycket som helst att uppleva, oavsett om du vill ha naturupplevelser med fantastiska solnedgångar, fina badmöjligheter, mängder med kulturevenemang, turistorter med mycket folk eller bara älskar att frossa i havets läckerheter. Många hinner inte se allt de önskar på en resa utan kommer tillbaka men glöm inte att vackra Dalsland ligger i närheten och skall du söderut finns en annan sevärd kust söder om Göteborg.
Så här kör du
Väg 162 i Hallinden till korsningen med väg 171,
väg 171 till korsningen med väg 872,
väg 872 till Smögen,
från Smögen väg 174 till korsningen med väg 900,
väg 900 till korsningen med väg 163,
väg 163 till korsningen med väg E6 i trafikplats Oppern, Tanumshede.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.