Nästa artikel
Avgift för motorväg
ÖSTERRIKE

Avgift för motorväg

Publicerad 2 maj 2014 (uppdaterad 25 februari 2019)
Vi fick en fråga vad som gäller för avgifter på motorvägarna i Österrike när husbilen väger mer än 3,5 ton. En läsare råkade ut för böter.
Frågan bottnar i ökningen av totalvikterna för husbilar där vissa överstiger de gängse 3 500 kilo. Det gäller inte bara förarbehörigheterna, där Sverige särskiljer sig med reglerna om personbil klass 2, utan även regelverken för tung lastbil. I stort sett alla länder betraktar fordon över 3 500 kilo som tung lastbil och då börjar en rad särregler och betydligt dyrare vägavgifter. Det finns all anledning att informera sig i förväg.

I Österrike måste dessa fordon ha en så kallad GoBox och inte bara den vanliga dekalen i vindrutan. Har du en tyngre husbil måste du kolla detta i förväg och i vår information om resmål hittar du sådana specialregler under det vi kallar "Hastighetsregler i xxxx", i det här fallet Österrike.

En läsare som trodde sig gjort rätt fick trots detta ett bötesbelopp från Österrike då läsaren uppfattade det som ett krav att skicka in CoC-dokumentet.

Vad är nu ett sådant frågar sig säkert de flesta. CoC-dokumentet utfärdas av tillverkaren och är grunden för registreringen. Dokumentet behålls av den myndighet som håller bilregistret, i Sverige Transportstyrelsen. Det är inget dokument som ägaren har och inget dokument som Österrike normalt kräver även om det kan finnas specialfall.

Så här svarar Österrikes avdelning för motorvägsavgifter när vi frågade:

Dokumenten för Euro-emissionsklassningen behöver bara finnas för fordon med emissionsklass IV eller högre.

Registreringsbeviset (den blå delen) krävs alltid som ett bevis på emissionsklassen.

Om registreringsbeviset inte visar emissionsklassning, vilket det i normalfallet gör, kan det krävas ytterligare bevis för detta, exempelvis via
-           COP
-           CEMT
-           COC
-           Certifikat från tillverkaren
-           VOSA

Mer information hittar du på www.go-maut.at eller ring Österrikes Turistbyrå 020-089 62 62.

Bli nu inte avskräckt av detta. Är fordonet typbesiktigat räcker registreringsbeviset. Tag kontakt med Österrikes avdelning för motorvägsavgifter och ordna din GoBox innan du åker om du har en husbil med en totalvikt på mer än 3 500 kilo. Annars får det bli att åka på de avgiftsfria landsvägarna!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.