Nästa artikel
Polska slottet Moszna ett av de vackraste som finns
RESTIPS

Polska slottet Moszna ett av de vackraste som finns

Publicerad 4 maj 2020 (uppdaterad 4 maj 2020)
I södra Polen finns ett av de fyra vackraste slotten i Europa och är ett ställe väl värt att besöka. Även i övrigt har för oss näraliggande Polen mer att erbjuda än de flesta tror.
Vi har tidigare skrivit om att östra Europa är ett underskattat resmål. Låg prisnivå kombinerat med ett rikt kulturarv i det centraleuropeiska Polen gör landet till ett intressant resmål som de flesta ändå inte tänker på som ett förstahandsval. Men faktum är att vi är så centralt i Europa som vi kan vara, Europas öst-västra mittpunkt ligger öster om Polens östra gräns, något de flesta inte ens känner till. Kan du placera Europas mittpunkt (enligt EU:s definition) på kartan?

Men låt oss koncentrera oss på det vackra slottet i Moszna, på polska Pałac w Mosznej, strax söder om Wroclaw efter E40 mot Krakow som för övrigt även de är ett par trevliga resmål. Lite längre sydost ligger Oświęcim, mest känd för sitt koncentrationsläger Auschwitz, och söder om oss har vi de fantastiska Tatrabergen. Moszna är utsett till ett av Europas fyra vackraste slott av National Geographic och ett populärt resmål för turister i södra Polen. Och det är inte att förvånas över med sina nästan hundra tinnar och torn som reser sig mot himlen. Det saknas faktiskt bara ett enda för att det magiska talet skulle ha nåtts! Man bör heller inte missa slottets stuteri som är fyllt med arabiska fullblod vilket bara det lockar många hästsportentusiaster. Men det finns fler spektakulära slott i Polen, i norra delen av landet finns det enormt stora Malbork som av vissa rankas som världens största slott, men det här är något helt annorlunda.

Här huserade den tyska familjen Tiele-Winckler i sina 7 000 kvadratmeter uppdelade på 365 rum. Bygget av det som närmast får beskrivas som ett slott taget direkt ur en sagobok påbörjades på 1600-talet, även om det hittats betydligt äldre lämningar, och är präglat av en byggnadsstil som kommit att kallas den elisabetanska eran. Men slottet har egentligen tre unika stilar eftersom det byggts ut efterhand, inte minst efter en förödande brand 1896.

Historian gör gällande att stora områden runt Moszna ursprungligen ägdes av kyrkan som beslöt sig för att bygga ett kloster redan på 1300-talet. Inte minst var platsen viktig för att kunna erbjuda pilgrimmer skydd av den så mäktiga Tempelherreorden, Kristi och Salomos tempels fattiga riddare, som är välkänd via boken Da Vincikoden. Vi är då på 1100-talet, orden kan sägas ha bildats 1128 när påven bekräftade den, och deras högkvarter, Salomos tempel, ska ha legat i Jerusalem på den idag så omstridda Klippdomen. 1314 besegrades Tempelherreorden och den upplöstes. Det finns mycket att bita i för den som vill fördjupa sig i historian av platsens betydelse och varför slottet förlades i en annars inte särskilt central del i den dåvarande omgivningen. För historian är långt ifrån glasklar även om man funnit källare som matchar tidsepoken och att slottshistorian finns invävd i lokala uråldriga legender.

Ett slott bör förstås ha en påkostad slottspark men den här är inte strikt avgränsad utan övergår nästan omärkligt i de närliggande fälten, ängarna och en skog. Mittpartiet invid slottet är mer strikt med sin geometriska plan och det nås via en allé av ekar som ersätts av hästkastanjer när slottet nalkas. Men allén tar inte slut här.  Längre fram följer en lindallé med symmetriska kanaler på båda sidor om gången, kantade av ett par olika sorters rhododendron.

Parkens mittparti tar slut vid basen av ett monument tillägnat Hubert von Tiele Winckler. Öster om lindallén finns en damm med en holme som ägarna döpte till Påskön. På holmen växer barrbuskar och dit kan man ta sig via en bro i kinesisk stil. Trädgården är en del av hela parkkomplexet och den restaurerades strax innan själva slottet.

Var låg nu Europas medelpunkt? Har du gissat på Vilnius i Litauen är du bara cirka milen från rätt plats. Inte många kommer i närheten.
Var?
Sydvästra Polen, cirka tio mil sydöst om Wroclaw, vilket är halvvägs till Katowice om man kör E40.

GPS:  N50°26'00", E17°46'00"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.