Bild
Nästa artikel
Restips: 25 år sedan Berlinmuren föll

Restips: 25 år sedan Berlinmuren föll

TYSKLAND

2014 är det 25 år sedan Berlinmuren föll och Europa återigen kunde börja betraktas som en världsdel. Är det någon gång du ska besöka Berlin så är det 2014 när Tyskarna firar sin återförening.

För att högtidlighålla att det är 25 år sedan berlinmuren föll den 9 november 2014 kommer det runt om i Berlin att genomföras en rad evenemang och utställningar vilka fokuserar på hur det var i det delade Tyskland och Berlin, det kalla kriget och den fredliga återföreningen.

Jubileumsåret kulminerar i anslutning till den 9 november med belysta ballonger efter hela berlinmurens 12 kilometer långa innerstadsgräns. Denna installation kommer att vara så monumental att den ska kunna ses från rymden. Alla kommer att ha möjlighet att vandra sträckan, som numer markeras av en steninläggning i marken, för att få en känsla av denna unika delning av en stad.

Som vid 20-års-jubileumet kommer fokus att ligga på innerstaden. Målet är att återskapa den fredliga händelseutvecklingen som ledde fram till återföreningen och att evenemanget ska bli en symbol  för en värld utan murar.

Men oaktat denna speciella minnesceremoni är Berlin en spännande stad att besöka. Vem känner inte till Brandenburger Tor, som tidigare låg precis på gränsen, den forna paradgatan Unter den Linden som hamnade i öst och Kurfurstendamm som blev västs paradgata. Det vid återföreningen ganska förfallna Östberlin har under de gångna åren fått tillbaka en stor del av sin forna glans och är idag fyllt av spännande platser och restauranger.

Berlin är en så mångfascetterad stad att det blir det närmaste omöjligt att beskriva staden i korta ordalag. Men det är en stad du absolut ska besöka och planerar du en Tysklandsresa under 2014 ska du på något sätt försöka besöka den. Till höger har du ett restips, ett par hundra mil Tyskland, som tar dig till många spännande platser och då passerar du inte särskilt långt från Berlin. Vi återkommer under 2014 med olika evenemang i Berlin och jubileumet kommer säkert även i övrigt att uppmärksammas.

Taggar: Restips, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.