Nästa artikel
Restips: Ett par hundra mil Tyskland
TYSKLAND

Restips: Ett par hundra mil Tyskland

Publicerad 26 oktober 2013 (uppdaterad 22 februari 2019)
Tyskland, möjligheternas resmål och dessutom nära till hands. Här finns vid sidan av Autobahn betydligt trevligare vägalternativ som bjuder på såväl kulturella pärlor som kulinariska överraskningar. Följ med mig på Bundesstrasse genom Tyskland!

Rügens vita kalkstensklippor speglar sig i det blå vattnet när färjan stävar in mot hamnen i Sassnitz och Rügen får närmast beskrivas som en halvö som är som en schweizerost. Det är fullt med små sjöar och vikar, sevärdheterna finns i alla riktningar, men först ska jag ta dig åt fel håll. Vi ska norrut till nationalparken Jasmund. Det är nämligen här du hittar de upp till 161 meter höga kalkklipporna som är en upplevelse att se. Det är ingen lång omväg, ett par mil, men något du inte får missa.

Vi befinner oss i Mecklenburg-Vorpommern i forna Östtyskland och åker nu söderut efter kusten på väg L29 mot Putbus. Här hittar du ångloket "Rasende Roland" som tar dig till Gören där de fina stränderna finns men du åker förmodligen bara vidare i riktning mot Garz. Här på Rügen börjar Deutsche Alleenstrasse som vi ska färdas på en bit söderut.

Den världsarvsklassade hansastaden Stralsund är en höjdpunkt i området och där kan du njuta av historiens vingslag, det här var svenskt territorium under en period och du hittar säkert ett och annat som visar på det. Många städer kallar sig för Nordens Venedig och Stralsund är en av dem då det finns många vattenvägar i staden.

Från Stralsund väljer vi väg 194 som via Steinhagen tar oss till Demmin. Vi väljer väg 110 mot Dargun där vi svänger söderut på väg L20 genom nationalparken, väg 104 västerut och återigen söderut på L11 på väg mot Serrahn.

Vi åker nu genom Müritz nationalpark som är Tysklands största nationalpark och just runt Serrahn hittar du Europas äldsta bokskogsbestånd och ett rikt djurliv. Är du naturfotointresserad får du inte missa denna unika plats. Området är stort och varierar en hel del men jag föreslår att vi far vidare via Nossentiner Schwinzer Heide.

Väg 192 tar oss västerut till Brüel där väg 104 tar oss till Schwerin. Väg 321 till väg 5 fram till Lauenburg an der Elbe ger dig en fin inblick i Lüneberger Heides vidder innan väg 209 tar oss till underbara Lüneburg. Lüneburg är en dröm för dig som gillar gamla tyska städer och ett par dagar är lätt att spendera här. Är du gourmet måste du prova på den Michelinklassade restaurangen Zum Heidkrug. Är obrutet stjärnmärkt i 20 år!

Väg 4 tar oss via Uelzen, som även den är en intressant gammal hansastad, men vi stannar ändå inte i denna turistmagnet utan åker vidare till Braunschweig som känns som ett bättre alternativ.

Vi har nu kommit till Harz som är ett fantastiskt bergområde där vi absolut ska spendera ett par dagar och vi börjar med att stanna till i Goslar som vi når med hjälp av väg 395. Avstånden i Harz är måttliga och åker du med husvagn föreslår jag att vi åker runt och återkommer till den valda campingen. Området är ungefär tio mil långt och tre mil brett så det är händigt att åka runt i bara på måfå men se till att du besöker Hexentanzplats som ligger i öster vid Thale då det även ligger nära till hands att besöka Quedlinburg, en av de bäst bevarade medeltidsstäderna. Här kan du även ta den smalspåriga järnvägen, Brockenbahn, som går på bergstopparna. Riktigt avkopplande att åka med ånglok och ett måste för totalupplevelsen.

Nu har det blivit dags att åka mot Alperna och efter att ha tagit dig till Sangerhausen kör du väg 71 till Suhl där du väljer väg 73 mot Coburg. Här hittar du en av Tysklands största borgar som är värd ett besök och där finns även en stor konstsamling.

Här kan du som har tid göra en 20 mil lång rundtur öster om München.

Ta väg 73 och sväng av på väg 303 och kör efter Tysklands östra gräns och byt till väg 22. Vid Cham blir det väg 20 som tar dig till Berchtesgaden, Örnnästet, där Hitlers Berghof var beläget. Naturen är fantastisk och du får inte heller missa nationalparken och Königssee.

Härifrån tar vi väg 305 västerut till Autobahn 8 men svänger snart av vid Irschenberg på väg 472. När vi korsar A95 svänger vi söderut mot Garmish-Partenkirchen för att byta till väg 23 som tar oss till Oberammergau. Här hittar du förmodlingen de mest dekorerade husen i hela Bayern.

För att komma till nästa delmål, Füssen, måste vi fortsätta väg 23 norrut och vända vid Schongau och ta väg 17 mot Füssen och det fantastiska slottet Neuschwanstein.

Vi tar väg 17 norrut som är skyltad med Romantische strasse. Tänk på att följa den väl brunskyltade vägen. Här finns mängder med intressanta platser att besöka men vi siktar mot Rothenburg o.d.T.,en ort som ofta beskrivs som den mest tyska av alla tyska städer. Rothenburg är inte helt okänd men är en helt underbar liten muromgärdad stad som kräver lite tid. Sätt gärna av ett par dagar här så du kan vandra runt en kväll och följa med på stadsrundvandringen.

Vi kör den korta sträckan upp mot Würzburg och väljer den stora vägen, 3, mot Mainz där vi ansluter till Rhendalen som vi följer norrut till Koblenz. Rhendalens kanske mest kända plats är kanske Loreleiklippan men hela dalen är fylld av små trevliga platser och mängder av slott uppe på bergskammen. Loreleiklippan hittar du ungefär halvvägs till Koblenz på Rhens östra sida och vi ska även besöka något av slotten, kanske slottet Rheinfels, innan vi svänger av mot Trier och följer den mysigare Moseldalen. Jag ser det som självklart att vi stannar på något mysigt ställe tidigt en eftermiddag och njuter av ett glas vin och besöker någon vintillverkare.

Moseldalen är mer småskalig och bjuder inte minst på Bernkastel-Keus där vi stannar och njuter av atmosfären.

Vid Trier tar du väg 51 norrut genom Eifel och motorvägen upp mot Danmark.

Som du märker har jag inte lagt in några stora städer i den här rundturen men härifrån är det inte långt till Köln om du vill se den legendomspunna Kölnerdomen.

Jag hoppas att du har haft en intressant rundtur där du fått med en rad av Tysklands pärlor!

Vill du ge mig lite feedback på den här typen av vägförslag så blir jag riktigt glad!

Rundturen i Tyskland

Ingen reseskildring kan göra anspråk på att vara fullständig men jag vill ändå försöka ge dig en bredare bild av Tyskland än den du får genom att åka Autobahn. En del vägar är mindre och gillar du inte det får du konsultera kartan för större alternativ.

Turen börjar på Rügen i norr och tar dig i yttervarv runt Tyskland. Jag stannar till här och där, länkar till de orter som jag tidigare skrivit om och hoppas du ska njuta av rundturen. Bilderna i bildspelet visar ett litet urval av vad du kan vänta dig även om den årstid du åker spelar stor roll för upplevelsen.

Hur lång tid du behöver blir helt beroende på hur ofta och länge du stannar på de olika ställena, men jag skulle i varje fall föreslå minst två veckor.

Mycket nöje på turen!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.