Nästa artikel
Restips: En tysk vin och slottstur
TYSKLAND

Restips: En tysk vin och slottstur

Publicerad 16 maj 2014 (uppdaterad 22 februari 2019)
Att åka i Tyskland utan att i lugn och ro botanisera bland de tyska borgarna efter Rhen och Mosel är och förblir en miss. Njut av atmosfären, stanna vid vingårdarna och vandra på bergskammen. Upplev det bästa av Tyskland!
Moseldalen räknas som en av de vackraste platserna i Europa. Här klättrar vinodlingarna efter bergssidorna, de vindlande dalgångarna går i olika riktningar, de pittoreska små städerna ligger som pärlor efter floden och de fantastiska slotten ger området en särprägel som turister alltid har uppskattat. Börjar du turen i historiskt intressanta Trier, rankat som Tysklands äldsta stad som redan firat sin 2000-års-jubileum, får du dessutom en vidunderlig utsikt över dalen när du kommer från Eifel på din väg mot Deutsche Ecke och Koblenz men vilken riktning du åker efter Mosel spelar egentligen ingen roll.

Det går att ägna hur mycket tid som helst i Tyskland och många blir förälskade i det land som andra bara uppfattar som en enda lång motorväg. Beroende på hur mycket tid du har till förfogande så kopplar du ihop de olika resereportagen vi gjort och njuter lite extra av någon landsände. Men den här delen, Mosel- och Rhendalen måste du uppleva i lugn och ro vid något tillfälle!

När du kommer den kurviga vägen ner mot Mosel från den vulkaniska högplatån Eifel öppnar sig landskapet och du ser hur Mosel slingrar sig fram genom det förvånansvärt flacka landskapet. Möjligen blir du till att börja med lite besviken eftersom alla talar om sluttningarnas vinodlingar medan du letar dig fram i Rheinland-Pfalz inledningsvis ganska flacka landskap efter Mosels flodbank på väg 53. Men snart är du framme vid vinodlingarna!

Mosel är 24 mil lång men tittar du på kartan verkar den inte så lång, åtminstone inte fågelvägen som är knappa elva mil. Floden slingrar sig långsamt fram i fantastiska böjar och efter varje kurva växer de skifferrika flodbankarna sig allt högre upp mot himlen och börjar skapa den miljö som gjort den småskaliga Moseldalen så berömd.

Letar du efter de allra bästa vingårdarna så måste du leta dig mot de brantare delarna i Mittel-Mosel där floden sveper förbi vingårdarna i botten på dalen. Vattnet, skiffern, de tvärbranta flodbankarna, allt detta bidrar till de superlativ som hela tiden nämns om vinerna från Mosel. Självklart skall du ta dig tid, stanna tidigt och njuta av de erkänt fina vinerna medan du sitter och tittar ut över Mosel. Det är ju inga långa avstånd som skall avverkas så njut! Du kommer inte att ha något problem att hitta trevliga campingar att stanna vid men ställplatser är något knepigare även om de finns i tillräcklig omfattning.

Visserligen växer rankorna på båda sidorna av Mosel, men de absolut bästa lägena är samlade på den norra banken eftersom dessa lägen ger bäst mikroklimat. Där värms rankorna snabbt upp av skiffern i jordens toppskikt så fort solen går upp på morgonen. Men Mosel har också en annan effekt på vinrankorna och det är morgondimmorna som du inte skall missa då de ger en extra dimension av reseupplevelsen. Vid något tillfälle skall du också vandra bland vingårdarna men lämpligaste platsen för det är vid Bremm där Mosel gör sin berömda hårnålskurva.

Det är den här delen av centrala Mosel, Mittel-Mosel, från Braundeberg ner mot Enkirch som är hemvisten för några av Mosels mäktigaste vingårdar och de är här du skall hitta ditt drömvin. Gårdarna ligger koncentrerade där Mosel passerar Brauneberg och de berömda vinstäderna Bernkastel-Kues, Graach an der Mosel, Wehlen, Zeltingen, Ürzig och Erden. Mittel-Mosel är den sista utposten för vingårdar av intresse och här har vi Europas längsta sammanhållande sträckning med vingårdar, nedströms från Bernkastel i 7-8 kilometer, ett böljande vinhav som reflekteras i Mosel. Det finns ingen motsvarande plats i hela världen!


En besöksvärd vingård är Staffelter Hof, vars namn redan år 862 hörde till ett vinproducerande kloster och därför rankas denna vingård som ett av världens äldsta bolag. Gården hittar du i Kröv och har GPS-koordinaterna N49°58'36", E7°04'46".

Vid Alf byter vägen nummer till 49 som tar dig vidare mot Koblenz där du svänger söderut på väg 42.

Men vingårdarna i all ära, vid Mosel och Rhen finns mycket mer att uppleva, inte minst slotten. Medeltiden i Tyskland var allt annat än medelmåttig och det finns så mycket som ett trettiotal slott i Rheinland-Pfalz. De fantastiska borgarna ligger nästan lika tätt som vingårdarna och ger dig en fantastisk utsikt över floden. Vilka man bör stanna vid kan alltid diskuteras men jag föreslår att du tittar närmare på de vi skrivit artiklar om och dessa hittar du till höger om texten. Men du bör ta dig upp till någon av dem och drömma dig till de tider då de stod på höjden av sin makt i ett av Europas rikaste områdena. Det är dock bara ett fåtal borgar i Rheinland-Pfalz som stått emot tidens tand och inte blivit förstörda vid något tillfälle och de tre är borgen Eltz samt slotten Bürresheim och Lissingenda. Borgarnas rikedomar kom till genom det tullsystem som byggdes upp eftersom både Rhen och Mosel var viktiga handelsvägar innan vägsystemen tillkom i vår tid.

Där Mosel ansluter till Rhen finns en berömd knutpunkt, Deutsche Ecke. Här ligger Ehrenbreitstein, en av de mest berömda borgarna efter såväl Rhen som Mosel och här är utsikten extra spektakulär, inte minst om du tar linbanan upp. Det finns en gondol som har glasat golv och lider du inte av höjdskräck är det just den gondolen som du ska välja!

Det finns otaliga mysiga orter efter vägen. Efter Mosel är en av de du kan se fram emot Bernkastel-Kues. Den gamla marknadsplatsen är ett fantastiskt torg som inte bör missas och längre ner efter Rhen är Boppard en intressant stad med medeltida bebyggelse. Faktum är att det inte spelar så stor roll var du stannar men jag skulle i varje fall rekommendera dessa två.

Det mäktiga landskapet lämpar sig väl för vandringar och en spännande landskapsformation är Teufelstisch (djävulsbordet). Denna balanserande sten kan den som är våghalsigt lagd klättra upp på och här låg även Tysklands stora tillverkningsregion för skor. Varför inte passa på att besöka någon av de stora outlets för fabriksförsäljning som ett avbrott mellan medeltida städer, borgar och vingårdar?

Halvägs mot Mainz efter Rhen ligger Lorelei-klippan, GPS: N50°08'22", E7°43'43", som är så legendomspunnen att den inte får missas. Även här är utsikten spektakulär.

I närheten av Mainz, vid Bingen, är den intressanta delen av Mosel och Rhen över. Härifrån kan du exempelvis köra mot Romantische strasse där det också finns många mysiga platser som Rothenburg o.d.T. Den här turen efter Rhen och Mosel är ungefär 40 mil lång och du bör sätta av god tid för att köra den. Njut av någon dags vandring, besök någon vingård och något slott. Sätt dig ner vid någon av de otaliga vinrestaurangerna och bara njut av både utsikt och vin. Bättre och mer avkopplande kan en semestervecka knappast bli!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.