Nästa artikel
Restips: Historiska Trier
TYSKLAND

Restips: Historiska Trier

Publicerad 4 juni 2014 (uppdaterad 25 februari 2019)
Trier, Tysklands äldsta stad, grundades redan år 16 f.Kr. av den romerske kejsaren Augustus. Staden ligger vackert i en klyfta och anses ofta som början på turiststråket efter Mosel.

Att någon förmår vara oberörd när man går genom Porta Negra förefaller osannolikt. Här promenerade människor redan på romarrikets tid och Den svarta porten är en av världens äldsta romerska byggnader. Trier är inte blygt och skäms absolut inte för sin historia, tvärtom visar staden oblygt upp hela nio världsarv i en miljö där den vackra småskaliga Moseldalen tar dig mot Koblenz och Deutsche Ecke. Norr om staden ligger vulkaniska Eifel och även närheten till Frankrike är påtaglig.

Möjligen kan man behöva nyansera påståendet om att Trier är Tysklands äldsta stad eftersom vi trots allt talar om vad som hände för 2000 år sedan och det naturligtvis finns en del osäkerhet i sådana tidsrymder men det officiella 2000-årsfirandet ägde rum 1985. Vad som är oomtvistat är att Trier redan under romarriket blev upphöjd till stad och därmed särskildes ifrån mindre bosättningar. Redan 1300 år innan dess vet man att Kelter bodde här.

Den långa raden av välbevarade minnesmärken i världsklass kan ståta med platser som Porta Nigra, amfiteatern, de berömda kejsartermerna där romarna badade och njöt, ruinerna av Barbara-termerna från 2:a århundradet liksom den gamla bron Römerbrücke. Men även medeltida byggnader som Triers katedral S:t Peter, Tysklands äldsta med år 326 som byggår vilket gör den samtida med sin namne i Rom, eller Liebfrauenkirche i tidig gotisk stil gör ett djupt intryck.

Trier ligger i gränstrakterna till Frankrike och Lichtenstein och även Frankrike har påverkat regionen, såväl via krig som kulturellt. Men att det är Mosel som är stadens livsnerv råder det ingen tvekan om och vinodlingarna i regionen ger upphov till många stads- och vinfestivaler. Den årliga höjdpunkten är vin- och gourmetfestivalen Mosel WeinKulturZeit som pågår i en hel månad. Den absolut bästa maten dukas fram vid de absolut finaste borden, något du skall prova på om du är i Trier under festivalen.

Det medeltida torget Hauptmarkt med Steipe, Rotes Haus, S:t Gangolf, Marktkreuz, Petrusbrunnen och den intilliggande Judengasse, benediktinerklostret S:t Matthias samt de gamla försvars- och bostadstornen Frankenturm och Turm Jerusalem är fler byggnader att beundra på en promenad genom det historiska Trier. Ta även tillfället i akt att se den fina modellen av staden på stadsmuseet Simeonstift eller besök Rheinischen Landesmuseum och titta på arkeologiska fynd från antiken och mosaikbelagda golv. En av kommunismens galjonsfigurer är född här och Karl Marx-Haus, där han föddes, är värt ett besök.

Gör inte misstaget att bara fara förbi denna historiska stad utan låt den ingå i en utforskning av ett av Europas rikaste och historiskt mest intressanta områden, Rhen och Moseldalen!

Världsarv i Trier
Amfiteatern (Amphitheater), Moselbron (Römerbrücke). Barbarabaden (Barbarathermen), Igelpelaren (Igeler Säule), Svarta porten (Porta Nigra), Kejsarbaden (Kaiserthermen),Palatinaaulan (Basilika), Triers domkyrka (Trierer Dom), Liebfrauenkyrkan (Liebfrauenkirche).

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.