Bild
Nästa artikel

Restips: Slottet Stolzenfels

TYSKLAND

Med sina skottgluggeförsedda torn och utsmyckade gavlar och vallar utstrålar Schloss Stolzenfels den sentimentala skönhet för vilken det romantiska Rhen är så berömt. Självklart blickar vi ut över Rhen och Mosel, vi är i Koblenz.

 

Du är inte förste svensk här. 1632 var det svenskar som styrde över regionen men fransmännen var på och tyckte att vi skulle bege oss av och så blev det. Men slottet fanns redan då vi kom. Ursprungligen uppfördes det mellan 1242 och 1259 av Triers ärkebiskop Arnold von Isenburg för att kunna inkassera tullavgifter och utrustades med alla de attribut man skulle kunna tänka sig som vallgrav med fällbrygga, imponerande ingång och ett kapell. Men fransmännen skulle komma att förstöra slottet 1689 under det nioåriga kriget och Koblenz gav efter detta de kvarvarande ruinerna till Kung Frederick William IV från Preussen.

1823 genomförde kungen en omfattande ombyggnad av  slottet till ett sommarresidens i nygotisk stil. 1842 var det dags för en fantastisk invigningsbal och ända sedan dess har slottet varit sinnebilden för det romantiska Rhens storhetsperiod. Idag är slottet i stort sett som kungen lämnade det vid sin död inklusive den imponerande samlingen av rustningar och vapen. Det gör att du känner dig som att du kliver in i riddarvärlden när du går den guidade turen (annars kommer du inte in i slottet), en mycket spännande upplevelse som du absolut ska göra. Slottets inre är minst lika imponerande som dess yttre och eftersom det är en försvarsanläggning är utsikten över Rhen imponerande.

I Koblenz, som är en av de viktigaste militära och historiska platserna efter Rhen, finns dessutom burg Ehrenbreitstein som du bör besöka när du är här.

 

Var?

Kör väg B9 från Koblenz mot Boppard. Parkera nedanför slottet i stadsdelen Koblenz-Stolzenfels och därifrån går du den skyltade parkvägen till slottet.

GPS: N50°18'12", E7°35'32"

Det finns ett 20-tal ställplatser i Koblenz. Titta igenom listan på dessa eller kolla på den vi tittat på här. GPS till denna är N 50°20'51", E 07°30'28".

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.