Bild
Nästa artikel

Restips: Slottet Rheinfels i Rheinland-Pfalz

TYSKLAND

Medeltiden i Tyskland var allt annat än medelmåttig och det finns så mycket som ett trettiotal slott i Rheinland-Pfalz. Det var den rikedom som Rhens transporter skapade som möjliggjorde att romantiken kunde blomstra.

Vi är mellan Mainz och Koblenz och vill inte bara passera, att semestra i denna del av Rhen tar tid. Här finns otaliga vandringsleder och mysiga städer att besöka så att köra korta dagar är att rekommendera. Det skall stannas ofta, besökas slott och vingårdar och vandras i städer och sluttningar. Men framför allt skall vi den här gången besöka slott. Följ med mig på denna tur!

Slottet Rheinfels hittar du på den västra sida av Rhen vid orten Sankt Goar. Det är drygt halva vägen från Mainz till Koblenz där Mosel ansluter till Rhen och slottsbygget startade 1245. Slottet byggdes till efterhand och kom att bli det största och mäktigaste slottet efter Rhen. Slotten efter Rhen försvarade de tullsystem som byggts upp och här samlades skatten till Sankt Goar in. De olika slotten och dess herrar konkurrerade naturligtvis med varandra och bara ett tiotal år efter det att slottet byggts angreps det av en samlad armé från omgivande slott men trots det massiva anfallet motstod Rheinfels angreppet och den årslånga belägringen.

Under de följande århundraderna kom slottet att bli ett viktigt centrum i regionen som heter Katzenelnbogen. Genom ingiften från andra viktiga släkter kom familjen att bli en av de mäktigaste efter denna mittre del av Rhen och familjen förvaltade dessutom tillgångarna väl.

Idag är Rheinfels till största delen en ruin men här finns både museum, restaurang och ett lyxhotell. För att du ska få en bild av hur stort slottskomplexet är så bodde här i fredstid runt 600 personer men om det behövdes vid angrepp så kunde det bli ända upp till 4500 personer. 


Rheinfels ståtar med den största utan stödpelare valvbyggda källaren i Europa och bara väggarna är fyra meter tjocka. Enbart denna källare rymde cirka 400 personer.

På 1300-talet byggdes slottet Neukatzenelnbogen, oftast kallat Katz, på andra sidan av Rhen. Detta möjliggjorde att de kunde spärra av Rhendalen och öka intäkterna de fick genom tullavgifterna.

Slottets stolta historia fick dock ett snöpligt slut 1794 när slottet utan strid lämnades över till den franska armén och 1796 sprängdes vallarna och slottsbyggnaderna. Ett besök på slottsmuseumet är att rekomendera för dig som vill skapa dig en bild av detta under 500 år viktigaste slottet i regionen.

Nuförtiden hålls här olika evenemang, men bara storleken och läget på ruinen av detta magnifika slott är värt ett långt besök. Övernattar gör man bäst i någon av Rhendalens alla mysiga orter där det finns gott om campingar och ställplatser.
Var?

GPS: N50°09'15.3", E7°42'17.8"

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.