Nästa artikel
Restips: Bingen och Mäuseturm
TYSKLAND

Restips: Bingen och Mäuseturm

Publicerad 31 maj 2014 (uppdaterad 25 februari 2019)
Detta charmiga torn står där den intressanta delen av Rhendalen börjar. Det finns otaliga slott och borgar i Rhen- och Moseldalen vars uppgifter har varit att kontrollera trafiken och skatteintäkterna skapade ett av Europas rikaste områden.

Mäuseturm är ett litet torn på en strategiskt placerad ö i Rhen vid orten Bingen. Vi får gå så långt tillbaks som romartiden för att hitta de första byggnaderna på den här ön men byggnaderna har förstörts i olika slag och återuppbyggts igen.

Redan år 968 renoverades tornet av regenten Hatto II som även var ärkebiskop i Mainz. Hatto II använde tornet för sin armborstarmé och krävde tull av passerande skepp, de som inte betalade blev skjutna.

Det udda namnet, mustornet, sägs enligt legenden härstamma från folkets syn på sin grymme härskare som förtryckte och utnyttjade områdets bönder.  Under den stora missväxten år 974 blev många fattiga utan mat då Hatto II utnyttjade sin monopolsituation genom att höja priserna på det spannmål som lagrades i tornet till nivåer som många inte kunde betala.

Bönderna blev arga och organiserade ett uppror men Hatto II förberedde ett grymt motdrag. Han lovade de hungrande att de skulle få livsmedel om de bara kom till hans förråd. Bönderna hyllade först Hatto II som. när han kom med sitt hov, beordrade bönderna in i magasinet. Hatto II stängde dörrarna och satte eld på magasinet men yttrade dessutom; Hör mössens skrik.

När Hatto II drog sig tillbaka till sitt slott blev han överfallen av mängder av möss. Han blev tvungen att fly och tog sig till tornet med båt i hopp om att mössen inte kunde simma. Men tusentals möss följde honom, åt sig genom tornets dörr för att slutligen äta honom levande.

Säkert är i varje fall att tornet 1298 blev en officiell tullstation, förstördes av den Franska armén 1689 för att 1855 återuppbyggas som ett fyrtorn.

Den lilla staden Bingen har bra utsikt över tornet från en härlig strandpromenad och här finns även ett intressant museum som visar stadens historia. Starta eller sluta din resa bland slott och borgar här!

Var?
Strax väster om Wiesbaden efter Rhen.

GPS: N49°58'15", E7°54'14"

Ställplats i Bingen hittar du på GPS: N49°58'10", E7°55'28"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.