Nästa artikel
Restips: Burg Eltz
TYSKLAND

Restips: Burg Eltz

Publicerad 22 maj 2014 (uppdaterad 25 februari 2019)
Sedan mer än 850 år har Burg Eltz varit i samma familjs ägo. Som i en saga berättas historien om denna spännande familj som sträcker sig tillbaka till 1100-talet och där du får ta del av deras historia.
Som alltid vid udda platser skenar fantasin när man hör något om flydda tider, i synnerhet när de flydda tiderna sträcker sig bakåt till 1100-talet. För den här spännande borgen ägs fortfarande, efter 33 generationer, av samma familj som ägde den på 1100-talet. Här vävs historia om familjen, knektar, myter och skatter samman i en fascinerande slottsmiljö, eller som vissa säkert skulle välja att uttrycka det, i en borg. Och hit kan du komma på besök och det finns en bra parkering som fungerar utmärkt även för husbilar.

Vi är halvvägs mellan Cochem och Koblenz när vägen tar mig upp i bergen och jag tycker jag kör i evigheter. Sträckan är inte lång men eftersom alla avstånd är korta när man färdas efter Mosel känns det som jag kanske kört fel. Efter en stund kommer jag till parkeringen där husbilen får plats utan problem och jag får en bunt med informationsfoldrar så att jag vet vad jag kommer att få se. Att det är Tysklands i särklass mest kända slott för knektar och historia känns som självklart.

Bara att närma sig slottet är fascinerande. Från parkeringen öppnar sig landskapet med djupa klyftor och snart ser man tornen mellan kullarna. Sagoslottet ligger på toppen av ett 70 meter högt ovalt berg och så har det varit sedan 800-talet. Men ändå inte riktigt för då var det en förhållandevis anspråkslös byggnad som började förstärkas med tjocka murar och omformades till den borg den är idag. På 1000-talet börjar det finnas källor med namnet Eltz och merparten av ombildningen skedde då och fram till 1200-talet. Att det är länge sedan blir lättare att tänka sig då vissa delar, en målad skorsten och några fönster, anses vara de äldsta bevarade  hela Tyskland.

Burg Eltz byggdes på en strategiskt viktig plats. Här gick en handelsled som knöt ihop Mosel med högplatån Eifel med sina bördiga slätter i Maifeld.

Slottet och den omgivande naturen bildar en harmonisk enhet och arkitekturen följer bergets form vilket har fått till följd att slottet har en udda form.

1268 ledde en familjefejd till att både slottet och familjen delades i tre delar, något som fortfarande gäller. Det är detta som är orsaken till att en tredjedel av slottet inte kan besökas utan är en privat bostad. Trots detta fortsatte kompletteringarna av slottet långt fram i tiden och på 1400-talet tillkom fem våningar. Först 1742 stod den västra delen färdig vilket har bidragit till en variationsrik arkitektur.


Det är en imponerande byggnad man går in i men att beskriva slottet låter sig inte göras så lätt. Men den imponerande innergården som möter varje besökare lär genast få dig att vilje se mer av detta fascinerande slott som du absolut inte bör missa att besöka. Här finns över 100 rum och slottet har haft ungefär samma antal betjänter.

1688 och 1689 förstördes många av regionens slott men genom listigt agerande kunde Eltz räddas. Försynen räddade även slottet under 1800-talet då många slott byggdes om på ett alltför hårdhänt sätt för att bättre passa in i tiden, vilket vi idag anser vara en stor fördel. Så det är bara att styra upp på bergskammen för att några kilometer senare vara framme. Vägen är väl skyltad men det är runt 10 km att köra.

Var?
Burg Eltz ligger ungefär halvvägs mellan Cochem och Koblenz.

GPS: N50°12'18", E7°20'18"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.