Bild
Nästa artikel
Restips: Europabron

Restips: Europabron

ÖSTERRIKE

När det pratas om Alperna pratas det alltid om Alppassen. Men det finns ett husbilsvänligt alternativ, en bro till Italien som passar dig som inte gillar serpentinvägar.

Att ta sig söderut ut under vintern är en dröm för många och något som inte är så svårt att förverkliga som en del tror. Det är inte nödvändigt att snirkla sig upp i snöiga pass utan du kan köra motorväg från Österrike ner mot Gardasjön i norra Italien vilket gör dig i stort sett oberoende av vädrets makter. Söder om Alperna kan man säga att det nästa alltid är tillräckligt bra väder för camping.

Vi är på motorväg E45 (A13), ibland kallad Brennermotorvägen, från Innsbruck rakt söderut. På kontinenten används E-vägnumren inte lika frekvent som i Sverige och när vi kommer in i Italien heter vägen A22.

Det var på 1960-talet som den bågformade bron byggdes och det är bron som gjort hela motorvägen möjlig. Den 657 meter långa och 190 meter höga bron invigdes 1963 och var i 40 år den högsta bron i Europa räknat i höjd från marken. När Millaubron invigdes 2004 fick den se sig slagen och petades ner till en andraplats. Men framför allt är bron en symbol för det sammanfogade vägnätet i Europa och ger nordeuropeer tillgång till sydeuropas sol och värme även när snön stänger alppassen.

Det går alltid att diskutera var det är vackrast att passera Alperna men det är nog få som inte blir imponerade av den här vägen. Det är inte möjligt att göra en direkt jämförelse med passen men eftersom det inte alla gånger är lämpligt med större husvagnar och större husbilar på dessa serpentinvägar, även om alppassen trafikeras av bussar, är Europabron ett bra alternativ.


Den avgiftsbelagda vackra passagen över bron ger dig en enastående utsikt över Wipptal och med ungefär 200 meter ner till marken blir utsikten därefter. Det finns flera utsiktspunkter, restauranger och rastplatser att stanna till vid. Och känner du för lite bungyjump finns det möjlighet att slå världsrekord, här är det högst i världen sägs det.

Här hittar du den officiella hemsidan med uppgift om vägavgifter, men den är dessvärre på tyska. Vill du hoppa bungyjump klickar du här.

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.