Nästa artikel
Restips: Jakriborg en modern hansastad
SKÅNE

Restips: Jakriborg en modern hansastad

Publicerad 10 november 2013 (uppdaterad 9 augusti 2021)
Som ingen annan nybyggd plats reser sig stadsdelen Jakriborg på slätten utanför Lund. Bröderna som skapade denna stadsdel fick utstå mycket spott och spe när den byggdes men idag röner platsen beröm.

1999 flyttade de första hyresgästerna in i Jakriborg, en stadsdel vid Hjärup utanför Lund och Jakriborg får närmast beskrivas som en nybyggd hansastad. Här pekar de spetsiga taken upp mot himlen, och inget tak eller hus är det andra likt. Bilarna lyser med sin frånvaro och människor spatserar runt i de vindlande gränderna som flankeras av rabatter utanför fasaderna. Husen är olika färgsatta och det är inte mycket som ger dig känslan av att vara i Sverige, mer som i en gammal dansk eller tysk stad.

1983 startade bröderna Jan och Krister Berggren bolaget Jakri AB vars namn är en sammanfogning av brödernas förnamn. Arkitekterna Robin Manger och Marcus Axelsson skapade på brödernas uppmaning denna bland vanligt folk uppskattade stadsdelen medan den mötte starkt motstånd från arkitektetablisemanget i övrigt. Så här skulle det absolut inte byggas enligt gängse mode men ändå har stilen ett namn och kallas för new urbanism.

Stadsdelen byggs i långsam takt och målet på 3 500 lägenheter ligger några år framåt i tiden. Den långsamma byggtakten motiveras med att det inte ska ske några misstag som påverkar hela bostadsbeståndet. Här byggs husen av återvunnet material och byggkostnaderna har kunnat hållas på en måttlig nivå vilket även ger hyror som ligger något lägre än andra förorter byggda i motsvarande tidsperiod.

Men det som är intressant för oss som gillar att åka omkring och uppleva olika platser är den helt unika arkitekturen, det finns helt enkelt ingen annan motsvarande plats att besöka. Här parkerar du på den stora parkeringen och vandrar runt så länge som du tycker att du fascineras av den ovanliga arkitekturen och det kan bli många timmar.

Sätt dig ner och njut av en kopp kaffe på torget, se barnen leka, njut av de smala gränderna och folk som sitter utanför sina hem och läser. Det är en miljö som du sällan upplever i svenska städer!

Var ligger Jakriborg?

Jakriborg ligger öster om Lomma och söder om Lund mellan E6/E20 och E22. Jakriborg tillhör Hjärup men ligger väster om järnvägen. GPS-koordinaterna är 55.674463,13.134878

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.