Bild
Nästa artikel

Restips: Plöckenpass

ÖSTERRIKE

Det finns ett närmast oändligt antal sätt att ta sig över Alperna på. Vackra Plöckenpass är ett litet och ganska okänt pass som är ett utmärkt val för dig som ska till Italien eller Balkanländerna. Här går passet lägre vilket gör att du åker bland träd på en alpväg.

För dig som vill uppleva Alpernas skiftande natur, både i fråga om altitud och klimatzoner, ska absolut prova några olika typer av pass. Kommer du norrifrån och har passerat Gross Glockners häftiga snöklädda höjder kommer Plöckenpass (italienska: Passo di Monte Croce Carnico) att visa dig en helt annan typ av alper. Det i princip året-runt-öppna passet når måttliga 1357 meters höjd och därför åker du bland träd men fortfarande på en tvåfilig väg med skarpa hårnålskurvor med jämna mellanrum. Vägen är inte smalare än att en kompakt husbil  med lätthet kör den men som alltid gäller det att göra en bedömning av ekipagets storlek, i synnerhet kombinationen dragbil/husvagn om det är det du kör. Du passerar nära berget Coglians som med sina 2 780 meter är bergskedjans högsta topp.

Efter det du passerat Kufstein och kört över till Gross Glockner Hochalpenstrasses sydsida, vid Heiligenblut där du lämpligen övernattat, kör du mot Winklern och fortsätter mot Lienz. Redan i dalen där Lienz ligger råder ett helt annat klimat och du ser också på arkitekturen att du närmar dig Italien. Vägen är utmärkt skyltad och tar dig innan Lienz i riktning mot Tolmezzo men sikta först på Dölsach och väg 100 mot Oberdrauburg. Därefter är det väg 110 som gäller. Avstånden är inte stora men som alltid på den här typen av vägar får du räkna med att milen tar tid. De 28 milen mellan Heiligenblut och Venedig tar dig hela dagen men du kommer att få en mycket trevlig tur på en alpväg som räknas som relativt unik i och med att den till stor del går genom skogbeväxt natur.


Väl i Tolmezzo kör du lämpligen ut på motorvägen i riktning mot Udine och i Palmanova väljer om du ska mot Balkan eller Venedig.

Från Palmanova är det bara några få mil till Lido di Jesolo som är semesterparadiset på landtungan som nästan slutar i Venedig (väster om Lido). Här finns ett oändligt antal strandnära campingar och du kan ta färjan till Venedig där det är lämpligt att promenera runt även om du kan parkera bilen på Piazza di Roma centralt i Venedig. Gillar du Balkans kust bättre är du inte längre från den i Udine och letar upp den plats vid havet som blir ditt drömmål.

Oavsett vart du tar dig efter det du passerat Plöckenpass kommer du att ha sett ett pass du sent kommer att glömma.
Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.