Nästa artikel
Restips: Vildmarksvägen Stekenjokk
JÄMTLAND

Restips: Vildmarksvägen Stekenjokk

Publicerad 5 augusti 2014 (uppdaterad 13 februari 2023)
Vildmarksvägen är en dröm för naturälskaren! Här är det spektakulär natur i världsklass och dessutom Sveriges mest björnrika område.

Vildmarksvägen är en upplevelse för dig som söker närheten till den storslagna fjällnaturen. Här i Sveriges björntätaste område råder stillhet och tystnad och vägen är ett eldorado för naturälskare och friluftsmänniskor!

Ändå får vi kalla det en turistväg trots att turisterna inte är särskilt frekventa, du kommer garanterat att kunna hålla dig undan från andra människor i detta storslagna landskap runt det spektakulära Stekenjokksfjället. Vildmarksvägen sträcker sig genom tre kommuner vilket är ett område stort som Västra Götalands län men här bor endast 22 000 invånare vilket innebär mindre än en boende per kvadratkilometer.

Vi befinner oss i norra Jämtland och området som den ungefär 50 mil långa Vildmarksvägen går igenom sträcker sig till södra Lappland och från 2012 räknas även Frostvikens Fjällpark in i sträckningen likväl som Bjurälvens naturreservat. Vildmarksvägen börjar i Strömsund, går via Gäddede och väg 342, passerar Jormvattnet, Stora Blåsjön, Stekenjokk och Klimpfjäll, fortsätter till Kultsjön och Saxnäs via Stalon och sjön Moalgomaj för att sluta i Vilhelmina. Vi är på fjället, vintern är lång och hård så vägen är bara öppen från början av juni till början av oktober.

Om du vågar beroende på vad du kör kan du göra avstickare på mindre vägar. Kanske får du i så fall ta del av mer oväntade och unika naturupplevelser som möten med vilda djur men inte minst kommer du att få se floder och vattenfall som i skönhet kan konkurrera med internationella alternativ. Är du äventyrslysten skall du absolut ta dig tid till detta.

Naturen efter vägen är spektakulär och har du inte varit i fjällvärlden tidigare kommer du att bli imponerad, inte minst av alla vattendrag och vattenfall. Det kanske mest omtalade, Hällingsåfallet, fortsätter i en 800 meter lång sänka, vilket är norra Europas längsta, efter sitt fall på 43 metres. Hällingsåfallet har till och med blivit kallat för Sveriges svar på Niagarafallet men trots det ligger det nära till hands att tro att fler svenskar har sett Niagarafallet än Hällingsåfallet. Gaustafallet är ett annat besöksvärt vattenfall som var inspelningsplats för en scen i Ronja Rövardotter. Mellan Stora Blåsjön och Ankarvattnet hittar du även Sveriges längsta grotta, Korallgrottan.

När vägen svänger österut är du i närheten av samebyn Fatmomakke, vilken kan vara värd ett besök och vid Kultsjön hittar du en visningskåta.

Den här vägen är en av de mer spektakulära i fjällvärlden och naturscenerierna tävlar med de bästa i världen. Missa inte denna upplevelswe om du har möjlighet. Skulle du vara rädd för mygg kan jag trösta dig med att de inte upptäckt den här vackra platsen än och det finns otaliga möjligheter för dig som vill fricampa. Det är helt enkelt bara att njuta.

Vill du läsa mer? Beställ det här numret från får shop så får du ett mer utförligt reportage.

 

Campingar

Här hittar du campingar efter Vildmarksvägen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.