Bild
Nästa artikel

Restips: Braunschweig

TYSKLAND

I sydöstra Niedersachsen, ganska centralt i Tyskland, ligger denna gamla hansastad som har anor från 800-talet. Trots krigsbombningarna bjuder den gamla staden på fantastiska miljöer som lämpar sig att göra strövtåg i.

Staden ligger norr om de natursköna bergen i Harz vid den sydligaste farbara platsen efter floden Oker som i norr rinner ut i Nordsjön via floderna Aller och Weser. Braunschweig var därigenom ett inflytelserikt centrum för handel i medeltida Tyskland, och en av många platser som var medlemmar av Hansan från 1200- till 1700-talet.

Gamla staden blev till stor del förstörd i slutet av andra världskriget men idag pågår en återuppbyggnad av flera historiska byggnader och den del av gamla staden som inte bombades är väl värd att besöka.

Burgplatz, "Rådhusplatsen", är omgiven av byggnader med stort historiskt och kulturellt värde. Domkyrkan St Blasius som byggdes på slutet av 1200-talet, Burg Dankwarderode (en 1900-tals rekonstruktion av det gamla slottet), det nygotiska rådhuset byggt 1893-1900 samt dessutom pittoreska korsvirkeshus, såsom Gildehaus. I mitten av torget står en kopia av Burglöwe som är en romansk staty av ett lejon, vilken idag har blivit symbolen för Braunschweig, gjutet i brons 1166. Den ursprungliga statyn kan ses i museet i Dankwarderode slott.
Även Altstadtmarkt, marknadsplatsen, omgivet av det gotiska stadshuset som byggdes mellan 1300 och 1500-talen,  Martinikirche från 1195, Gewandhaus, byggt någon gång före 1268 och en fontän från 1408 måste ses.

De mycket natursköna omgivningarna är det som gör staden verkligt unik. Närheten till Harz skapar en mycket trevlig omgivning där de vackra vägarna avlöser varandra.

Stanna till här en stund innan Harz får sig en grundlig utforskning!

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.