Bedragaren ser förmodligen inte ut så här. Troligen väcker han inte ens din misstänksamhet.

Nästa artikel
Vad gäller om du hyr ut din husbil?
NYHETER

Vad gäller om du hyr ut din husbil?

Publicerad 23 september 2014 (uppdaterad 23 september 2014)

Bedragaren ser förmodligen inte ut så här. Troligen väcker han inte ens din misstänksamhet.

Allt fler husbilsägare blir avlurade sina fordon vid uthyrning eller försäljning. Ägarna får ingen ersättning från försäkringsbolagen och polisen utreder sällan "stölden".

I år har det förekommit ett antal artiklar i media om problem i samband med både försäljning och uthyrning av husbilar. Senast ute var DN som uppmärksammar problemen i samband med uthyrning.

Vi har tidigare påpekat den här viktiga grundprincipen: Lämnar du över nycklarna frivilligt till en annan person är det inte stöld utan möjligen olovligt brukande. I dessa fall gäller inte stöldförsäkringen! Det gäller även provkörning i samband med försäljning eller om du lämnar fordonet till en säljare för så kallat försäljningsuppdrag.

Det som förvånar många som råkat ut för problemet är att polisens intresse är svagt för denna typ av bedrägerier vilket för övrigt även verkar gälla identitetsbedrägerier på husbilar. Detta gäller även rättssystemet som utdelar straff som av många skulle uppfattas som milda i förhållande till beloppen.

När det gäller uthyrning finns flera fallgropar:

Gäller försäkringen? Be att få skriftligt från försäkringsbolaget alternativt spela in samtalet och gör klart alla detaljer som hur ofta hyr du ut och hur du marknadsför uthyrningen. Det finns gränser när både finansbolag (om du har avbetalning), försäkringsbolag och Skattemyndigheten har synpunkter på verksamheten.

DN berättar att försäkringsbolagen ofta betraktar uthyrning på nätet, exempelvis på Blocket, som yrkesmässig uthyrning. Då krävs särskilt tillstånd av Transportstyrelsen.

Du kan även kontrollera Blocket-bedragare här. Även om det inte är någon garanti för att undgå bedragare är det i varje fall en möjlighet att hitta oseriösa personer.

Johan Eriksson, kommunikationschef på Trygg Hansa, där en drabbad hade sin försäkring, säger till DN att bolaget tar ut en extra premie från försäkringstagare som hyr ut sin bil. Men påslaget ger inget extra skydd för den försäkrade, utan skall täcka den extra risken det innebär att en annan okänd förare använder bilen.

Larmtjänst, som ägs av försäkringsbolagen, har statistik som visar att 40 husbilar hittills i år har blivit efterlysta, och 21 av dem är fortfarande försvunna. Under hela 2013 efterlystes 46 husbilar skriver DN. Ofta körs bilarna ut ur landet, omidentifieras och återuppstår i ny skepnad för att säljas i något annat land än det där det stals. Tyvärr så är ursprungskontrollen från myndigheterna bristfällig, något vi skrivit om här, och även om försäkringen täcker stölden så betalas kostnaden av försäkringskollektivet, något som kan komma att visa sig i försäkringspremierna framöver då ersättningsbeloppen är höga.

Dessutom har yrkesmässiga uthyrare blivit duktigare på att neka "rätt" personer att hyra samt har en bättre uppföljning och rätt avtal. En privatperson som hyr ut enstaka gånger kan därutöver få juridiska problem att kräva tillbaka sitt fordon om avtalet är felaktigt utformat. Och det även om fordonet står där, rakt framför ögonen på uthyraren.

Det är uppenbart att den som hyr ut till en okänd privatperson tar en stor risk.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.