Nästa artikel
Restips: Lübeck
TYSKLAND

Restips: Lübeck

Publicerad 4 januari 2015 (uppdaterad 25 februari 2019)
Att vandra genom det medeltida Lübeck är en speciell upplevelse. Här tävlar de många historiska byggnaderna i en stad som var en av Europas rikaste under medeltiden om din uppmärksamhet. Det finns hur mycket som helst att uppleva!

Vi passerar de två majestätiska liggande lejonen som vaktar Lübeck innan vi passerar genom en av Tysklands mest kända byggnader, stadsporten Holstentor. Vi är på väg in i den vattenomslutna staden med de 7 tornen, under medeltiden en oavhängig Hansastad med framgångsrika lybska köpmän.

Det var holländsk byggnadsstil som kom att stå som förebild för denna välkända stadsport som började byggas 1464 och tog 14 år att färdigställa. Den byggdes lika mycket för skryt som försvar och på bågen över ingången lyser den förgyllda inskriften concordia domi foris pax som betyder endräkt inåt, fred utåt.

Att vi än idag kan gå genom porten beror nästan på en slump. Tornen började strax efter byggandet att luta och sjunka då fundamentet inte klarade av tyngden. Nästan alla dagens besökare förvånas över att framför allt det södra tornet lutar så kraftigt  men 1863 var hela byggnaden dessutom kraftigt förfallen. Staden diskuterade vad som skulle göras och rivning var ett av alternativen men vid omröstningen beslöts med bara en rösts övervikt att behålla byggnaden och genast påbörja en renovering. Det skulle ta 70 år innan tornens ökande lutning i det porösa underlaget kunde hejdas och så sent som 2006 gjordes ytterligare underhållsarbeten. Resultatet har blivit en ikon för den gamla hansastaden.

Inte bara det yttre är speciellt, tornen hyser ett intressant Hansamuseum som är lätt att missa. Här kan du se historiska skeppsmodeller, rustningar, vapen, tortyrredskap och naturligtvis handelsmännens varor som skapade Östersjöområdets kanske rikaste och mäktigase stad vars gamla stadskärna sedan 1987 är världsarvsklassad.

Lübecks och Hansans historia är intimt förknippade och staden gav inspiration till att över 100 nya städer grundades. Den då revolutionerande Lübisches Recht var på sin tid en revolutionerande förening av lands- och sjörättsliga regler. Den livliga handel det gav upphov till runt Östersjön skapade ett nät av rika politiskt fristående Hansastäder och det var Lübeck som med stor auktoritet från början av 1300-talet ledde Hansan. Lübeck var ett oomstritt centrum och en av världshandelns mest praktfulla tidiga metropoler. Dess flottor härskade i Östersjön och Hansans röst vägde tungt när de nordiska rikenas angelägenheter avgjordes. Lübeck lyckades behålla denna ledarposition i mer än två århundraden och påverkade Nordens interna styrkeförhålladen genom att exempelvis låna ut ansenliga summor till Gustav Vasa under kriget mot Danmark. Lojaliteterna skiftade och i Nordiska sjuårskriget var de i förbund med Danmark för att få bort svenskarna från Estland där vi hindrade Lübecks fria handel med Ryssland. När Hansans makt bröts upp efter det trettioåriga kriget började även Lübecks makt att minska men även floden Traves problem med den gradvisa igensandningen av flodmynningen i Östersjön spelade roll.

Våren 2015 öppnas ett nytt museum, Europeiska Hansamuseet, om den dåvarande handelsmaktens uppgång och fall, kanske den mest betydande perioden i Europeisk historia som varade ett halvt årtusende och vars inflytande än idag har stor påverkan i Europa. Museet djupdyker in i Hansans liv och värld med dess politik, diplomatiska förhandlingar, privatverksamhet, handelsbojkott, krig samt lidandet under den stora pestepidemin.

Innan staden förlorade sin maktposition hade dock stadens rikedom avspeglats i påkostade byggnader och ett rikt kulturliv. Här finns bland mycket annat det forna klostret St. Annen för de ogifta döttrarna till Lübecks köpmän där du hittar en av Tysklands mest värdefulla samlingar av sakral konst från 1200- till 1500-talet. På området för klosterkyrkan döljer sig den moderna konsthallen som är en tillbyggnad till det permanenta St. Annenmuseet. Museet hyser även familjen Greverades berömda passionsaltare som tillverkades 1491. Det påkostade altaret är den största dyrbarheten i Lübeck. Så sent som 2013 nyöppnades museikvarteret efter en omfattande ombyggnad och St. Annen räknas som ett av de vackraste museerna i Tyskland.

Men du måste vandra runt i denna historiska stad och att välja ut vad att skriva om är delikat. Det är snarare helheten av stadens historiska byggnader från alla perioder som gotik, renässans, barock och klassicism som är så spännande. Gränderna och gatorna, kyrkorna och klostren, borgarhusen och befästningarna skapar den unika helhetsbilden. Bland de viktigaste byggnaderna i gamla stan hör i varje fall de som ligger runt rådhuset, Burgkloster och Koberg som är något så ovanligt som ett helt bevarat kvarter från sent 1200-tal. Här ligger Jakobikyrkan, Heiligen-Geist-Hospital och bebyggelsen mellan Glockengießer och Aegidienstraße, kvarteret med de ärevördiga patricierhusen mellan Petrikyrkan och katedralen samt saltmagasinen på floden Traves vänstra strand. Åtråvärt salt som hjälpte till att bygga upp Lübecks välstånd. Sedan får vi inte glömma Lübecks mest praktfulla kyrka, Mariakyrkan, som med det högsta gotiska tegelstensvalvet i världen stolt tronar på den allra högsta punkten i Altstadt.

Och missa inte heller Lübecks signum, marsipanen, även den förärad ett museum som ligger mittemot rådhuset. Här visas de skiftande skapelser som tillverkats under årens lopp exempelvis en liten mini-utställning i bästa Madame Tussauds-stil på berömda personer från staden, givetvis i naturlig storlek. I museets mysiga café, som inretts i hansastil, bjuds det på färsk marsipan och kanske en kopp kaffe. 

En bra turistkarta är ett måste och gott om tid får inte vara någon bristvara. Lübeck är värd en ordentlig utforskning!
Var?

Lübeck ligger alldeles söder om Travemünde efter Autobahn A1

GPS: 53.868725,10.689239

Näraliggande ställplats hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.