Nästa artikel
Trots lågkonjukturen: ”Många väljer att satsa stort!”
Nyheter

Trots lågkonjukturen: ”Många väljer att satsa stort!”

Publicerad 4 november 2022 (uppdaterad 5 februari 2023)
Stora husbilar, plåtisar – och ett superdyrt tillval. Cecilia Östling och Jonas Andersson berättar vad som säljer bäst just nu.

Lågkonjunktur betyder inte att alla skalar ner. Tvärtom, att skaffa husbil eller husvagn är ett sätt att behålla friheten, att kunna fortsätta resa. Det visar sig inte minst hos återförsäljare av husbilar och husvagnar.

– En del vill downsizea men lika många vill åt andra hållet, säger Cecilia Östling, marknadsansvarig på Tumbo Husvagnar & Husbilar utanför Eskilstuna.

Det som gäller just nu är att antingen satsa riktigt stort – eller litet. Med andra ord en boggibil eller en plåtis. Större bekvämlighet, eller ett fordon som är lite sportigare och enklare att köra runt med.

– Trenden har länge varit att folk vågar ta ut svängarna mer, de satsar på mindre bilar eller större bilar. För några år sedan köpte alla en 7,5 metersbil, säger Cecilia Östling. 

Cecilia Östling, marknadsansvarig på Tumbo Husvagnar & Husbilar, utanför Eskilstuna.

Folk vågar ta ut svängarna mer, de satsar på mindre bilar eller större bilar.

Husbilsprofilerna Gunilla och Micke Trevik, som Husbil & Husvagn berättade om förra veckan, är alltså inte ensamma om att välja större. Jonas Andersson, säljare på Fritidcenter i Falkenberg, som sålde en Adria Supersonic till paret, bekräftar bilden. Han märker att taksäng är ett måste – för nu åker man inte längre bara två i husbilen.

– Husbil är fortfarande jättepopulärt. Det är plåtisar, halvintegrerade och helintegrerade. Gärna då med taksäng. Barnen eller barnbarnen ska följa med, säger han.

Campinglivet har tagit marknadsandelar från charter och annan flygsemester under pandemin. Den trenden verkar fortsätta under lågkonjunkturen eftersom det är ett mer ekonomiskt sätt att resa. Hela familjen kan åka i husbilen, utan att det blir extra resekostnader. Av den anledningen har en gammal favorit fått en renässans: Alkovbilen.

– Det är många barnfamiljer som kommer in och köper husbil också. Alkovbilar var väldigt ute för sju-åtta år sen. Men nu är de populära igen. Föräldrarna ligger i alkoven och barnen i långbäddarna, säger Jonas Andersson.

Många som köpt coronahusbil vill också skaffa sig en bättre, när det märker hur roligt det är.

– Vi har många som köpte under pandemin och som blivit bitna. De fick ta det som fanns då och en del ville prova på det billigaste för 200000-300000. Nu är de tillbaka och byter och vill satsa. De rör sig åt andra hållet och går upp i pris och storlek, säger Cecilia Östling.

Jonas Andersson, säljare på Fritidcenter i Falkenberg.

De hydrauliska stödbenen har blivit jättepopulära. Folk är bekväma när de är ute.

Att man satsar märks också på vilka tillbehör man väljer, tycker Jonas Andersson. 

– De hydrauliska stödbenen har blivit jättepopulära. Folk är bekväma när de är ute. De vill ha en bil som står still, säger han.

Ett annat måste är ett riktigt bra cykelställ, vilket ligger i linje med den aktiva trenden och att allt fler skaffar elcyklar.

– Velo cykelställ kommer allt mer. Det sätter man på skenor runt om bilen. Det är bakväggen som inte tål mer än 60 kilo. När man är ute och campar vill man ha friheten och kunna cykla in till städer. Det vet jag själv – när vi var på Gotland i somras cyklade vi in till Visby varje kväll, säger Jonas Andersson.

Men stopp, det här är mycket pengar. 70 000 för hydrauliska stödben, 1,5–2 miljoner för boggibilar – är det verkligen vad människor vill ha när det är kärvt ekonomiskt?

Man skulle kunna tro att folk vill downshifta nu när det är bistrare tider, är det inte så?

– Ja, de finns också. Downshifting kan innebära antingen billigare eller mindre storlek. En del säger ”vi åkte inte så mycket med den, vi tar en husvagn”. En del som åkt långt, kommer fram till att det räcker med en mindre. Men det finns även åt andra hållet. Många som reser långt eller bara vill ha komfort köper boggibilarna, säger Cecilia Östling.

Själva semestrandet i husbil och husvagn är så pass billigt, att man kanske kan satsa på sitt fritidsfordon trots att det är kärva tider.

– Det är fortfarande det billigaste sättet att semestra på. Du kan välja själv vad den kan kosta. Hyr du en stuga eller åker på en charterresa, så kostar det vad det kostar, säger Cecilia Östling.

Här är Cecilia och Jonas bästa tips på begagnat just nu!

Vi bad de två säljproffsen att tipsa om det bästa från begagnatsortimentet just nu. Det blev 7 husbilar, två plåtisar och en campingbil. Läs om dem här!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.