Bild
Nästa artikel
Anders Witt egen blogg

Tropisk regnskog

22 april 2011

Engelsmännen har ju alltid inbillat sig att deras blåsiga ö ligger vid Medelhavet. Därför bygger dom husen med enkla fönster och med avloppsledningarna på utsidan. Det är därför de har uppfunnit de tjocka tweedkavajerna, öppna spisarna och varmvattensflaskor i sängarna.
Dessutom regnar det ju nästan alltid.
Därför känns det på sin plats att rapportera att åtminstone vädret knappast är sig likt. Högsommarvärme under påsken med 25 grader på sydkusten. Inte en regndroppe hittills.
Däremot har alla här tagit ledigt, tagit familjen i bilen, och dragit ut på vägarna. Där man alltså sitter i bilkö i värmen, på väg till kusten eller lantliga miljöer.
Jag kan också berätta att jag hittat en bit regnskog här. Visserligen i växthus, men ändå en fantastisk upplevelse.
Eden Projekt i sydöstra hörnet av England är ett pedagogiskt projekt som kostat minst en halv miljard att förverkliga. Det invigdes för tio år sedan och har sedan dess haft sammanlagt bortåt tio miljoner besökare.
I en gammal lergruva har ett antal fantasieggande växthus i plast byggts. I en del av komplexet upplever vi regnskogen som den ter sig i tropikerna. En annan del visar Medelhavsländernas flora och klimat.
Alltihop är mycket besökarvänligt, lärorikt och ger eftertanke, inte minst alla barn har massor att göra, massor att lära.
Jag hoppas kunna berätta mer om den här upplevelsen i en artikel i tidningen så småningom.
Nu har jag bara några dagar kvar på min englandstripp. Ska försöka åka Eurotunneln under engelska kanalen.