Bild
Nästa artikel
Redaktionsbloggen

CMT - ett begrepp för mobilt boende

18 januari 2014
Första helgen kom 70 000. Allt som allt förväntas minst 200 000. Alla med syftet att få reda på vad som händer i branschen. Vi pratar om CMT, världens största fritidsmässa i Stuttgart. Här finns allt och här startar säsongen. För nu när mässan är över är den nya säsongen på gång och allt som ska finnas 2014 är visat.

Att beskriva ett evenemang som CMT är svårt. Till att börja med är mässytan enorm och fylld med ungfär 2000 utställare. Mässan är öppen i nio dagar och från 10 till 18. Det betyder 4 320 minuter. Vad har nu det för intresse menar du säkert? Om vi struntar i sekunderna så har du två minuter till varje monter för att kunna hinna se hela mässan, och då räknar vi ingen gångtid. Så detta räkneexempel är bara för att visa på hur enormt detta evenemang är. Men så är det också världens största fritidsmässa. Här hittar du inte bara husbilar, husvagnar och tillbehör till dem. Här visas allt som har med fritid att göra, från platser att besöka till fordonen att åka i.

Tillverkarna satsar stort och det sägs finnas 120 världspremiärer på plats. Nu brukar de flesta tillverkare breda ut sig lite extra i reklamen, inte minst för att ha en möjlighet att synas i bruset och på något sätt måste journalisternas uppmärksamhet fångas för annars får du som läsare inte veta något om deras produkter. Så några "äkta" 120 världspremiärer kan nog diskuteras om det är, det vi kan enas om är nog i varje fall att utbudet på nya produkter och lösningar är stort. Sverige är i denna värld inte den största marknaden och allt hittar inte hit och på något sätt är det nog tur. Skulle vi svenskar fördela oss jämt över utbudet av mobila boenden med alla valmöjligheter så har jag svårt att tro att vi ens skulle kunna köpa en av varje variant. Skulle vi köpa alla tillbehör också så blev nog Borg glad. Bötesbeloppen för övervikt är höga och marginalerna snäva och så är det ju det där med platsen. Nej, lagom är nog bäst på känt svenskt manér.

När jag sitter  med materialet och skall välja ut det som du ska läsa om blir det genast knepigare. Kommer det här överhuvudtaget till svenska marknaden? Även om det inte kommer att säljas i Sverige kanske det är trendsättande. Ta det här med nya inredningar. Inget är nytt under solen och det finns nästan alltid en likartad lösning sedan tidigare. Ändå kan just denna lösning kännas som en nyhet som de "poppigare" inredningarna just nu. Starkare färger, lösningar som inte följer konventionen, marknadsförda som världspremiärer men nja. För mig känns det mer som att det är trenden som är en premiär. Oavsett om det gäller Caravisio från Knaus eller inredningen från Lifestyle, bara för att nämna två från Knaus. Flera andra fabrikat är minst lika duktiga på nymodigheter och något som skulle kunna bli intressant på husbilssidan är kompaktbilarna med inredning som anpassats för endast två. Mer rymd, smidigare att köra inte minst i tät trafik. Den andra sidan av myntet för husbilarna är lyxen, det stora, det spektakulära. Även det en trend men med färre som har, eller tar sig råd, att köpa en bil för kanske fem miljoner. De små blir å andra sidan billigare utan att kvalitén, förhoppningsvis, blir lidande.

En annan sak som slår mig och som jag i några enstaka fall har lyft upp här på sajten är den ruskigt snabba teknikutvecklingen. Det är internetuppkopplade bilar, smartare tv-apparater, smartare paraboler, bättre kameror (både för turistfoton och filmande på väg) och trådlösa möjligheter för multimedia som vi bara för något år sedan knappast kunde drömma om. Men det är en mycket spännande utveckling som vi har framför oss med tekniska hjälpmedel för att inte sladda, välta, köra för fort, bromsa eller vad nu ingenjörer och myndigheter får fram.

Vad har då den stackars firren med det hela att göra? Jo mitt i detta prylinferno vill jag bara stillsamt lyfta fram att vi inte får glömma bort upplevelserna . Att ta tillfället i akt, åka ut på helgen och uppleva det lilla extra, det som är värt att prata om något år senare. Minns du när vi fick den där rejäla gäddan i Aneby? Den som blev så god middag på kvällen? Den häftiga solnedgången och den härliga platsen? Följ med när jag berättar om var jag varit och vad som fastnat i mitt minne. Vem vet, kanske även du fängslas av samma platser. Och har du inte åkt lite längre med eget fordon tidigare skall du absolut prova på. Har du inte åkt så långt tidigare kanske Tyskland är ett vettigt alternativ. Men min vårtur i Grekland förra året var svårslagen men kräver lite fler mil. Ännu fler mil var det att åka runt Svarta havet men det tar vi en annan gång. Och det kan lika gärna vara hemmavid, kanske Söderköping eller Jokkmokk. Men som sagt, glöm inte minuterna, för varje minut räknas, den som har gått kommer inte igen!