Bild
Nästa artikel
Redaktionsbloggen

En alldeles underbar försommardag

2 april 2014
Sol och sommar. Värmegrader och utsikt över vattnet. Livet kan inte bli mycket bättre än så här den här tiden på året. Läs om hur det var idag i Bernkastel-Keus i Tyskland.

Morgonen bjöd på både solsken och fågelkvitter och inte minst värme. Gårdagens sommarvärme var lovad att komma i repris idag och det gjorde den med besked. Mitt på dagen var det härliga 23 grader och det skall enligt prognosen bli ännu varmare i morgon.

Frukosten smakade utmärkt i friska luften och intogs sittande i campingstolen vid bordet i det överdådigt växande gräset. Så där satt jag tuggandes och tittade på pråmarna som i makligt tempo trafikerar Mosel. Ungefär som man drömmer om att det skall vara en härlig campingdag.

Så det kändes lite som en helgmorgon hemma. Jag hade redan tidigare bestämt mig för att ligga still på den här trevliga campingen vid Bernkastel-Keus en natt till. Att det blev en camping och inte en ställplats berodde på att det annars hade blivit för långt att gå till staden och den ville jag absolut inte missa. För den som skall hit kan jag nämna att det finns en parkering för husbilar i stort sett mitt i staden där det är gratis att parkera upp till sex timmar. Men nu blev det i stället en halvtimmes promenad för att nå Marktplatz, det berömda torget i Bernkastel-Keus.

Korsvirkeshusen där ser ut att kunna falla ihop vilken sekund som helst. Inte på grund av bristande underhåll, på det viset ser de ut att kunna vara byggda igår, utan för att husen under århundraden har satt sig och nu knappast har några räta vinklar kvar. Miljön är fantastisk och turisterna, som än så länge inte har hunnit bli odrägligt många, strosar upp och ner i de smala gränderna och sätter sig vid något café för att få sig en stor svalkande glass och någon form av kaffe. Och så var det den tidiga försommarens värme som gjorde sig påmind. Den trevliga staden bjöd faktisk på sig på ett sätt den sällan gör så här års. Det märks även hos lokalbefolkningen som begett sig ut och njuter av lunchen på en parkbänk eller i det gröna gräset.

Campingen börjar så sakteliga få fler gäster. Idag kom en husvagn och ställde sig på platsen bredvid mig. Jag antar att han tänkt sig stanna ett tag eftersom han förutseende nog även hade en gräsklippare med sig. Den hade han i en extra vagn som jag dessvärre inte såg hur han fick hit, han hade ju redan en husvagn efter bilen, lastad med massor av stolar, bord, parasoll och annat som säkert kan förgylla vistelsen här.

Men i morgon blir det till att börja resa vidare igen. Dels vill jag ju bekanta mig ytterligare med bilen och dels skall jag om några dagar vara i Holland för att titta på tulpaner. Sådana finns visserligen i full blom även här men inte i de mängder som i blomstermetropolen. Så nej, jag tror inte jag behöver knalla över till honom och fråga efter att låna hans gräsklippare. Tyvärr kanske jag ska säga för med det här vädret och den här platsen kan jag tänka mig att stanna länge.

Så nu lämnar jag er för den här dagen och sätter mig utanför i campingstolen, för trots att klockan är mer än sju på kvällen visar termometern härliga 20,5 grader.