Bild
Nästa artikel

En härlig kväll vid kartan

Redaktionsbloggen
Snöstorm, vindtjut i stugknuten och en värmande brasa som sprakar. Kanske en liten drink och ljus på bordet. Och så en karta där sommarens drömresa kan ritas in. Vad mer kan man begära?
En härlig kväll vid kartan

Finns det något mer spännande så här års när väderleksrapporterna talar om en blandning av vinter och höst än att planera nästa sommars semester? Drömma om vackra platser som inte behöver ligga så långt bort men som ändå kan ge en exotisk känsla. Andra nöjer sig inte med det utan vill än längre, kanske till Sydeuropas värme i stället för snön och kylan här hemma medan några säkert skyr utlandet som pesten oavsett årstid.

Själv har jag älskat att resa runt i Europa sedan åtskilliga år och hittat otaliga udda platser runt om i Europa. Jag har säkert missat ännu fler så jag tar gärna emot tips på sådant som inte alla förväntas känna till.

Som du kanske märkt har jag försökt hjälpa dig på semestertraven med några spännande restips från i första hand Tyskland. Nej, det kommer inte att bli bara Tyskland. Inte alls. Det finns mycket intressant i Sverige också. Och i Europa i övrigt för den delen. Men eftersom jag vill få dig till att åka lite mer i Europa kommer du snart att förstå varför jag tjatar så mycket om Tyskland just nu. För oavsett vart du ska känns Tyskland som ett måste och jag kommer att knyta ihop säcken genom att ge dig några vägtips som jag hoppas du sent kommer att glömma. Lite senare kommer jag att ge dig tips från andra delar av Europa och förslag på vilka vägar som kan vara lämpliga för att ta sig till dessa platser. Dessutom kommer det att bli motsvarande restips även i Sverige. Lite hjälp på traven för dig som inte rest så mycket på det här sättet eller bara tycker att det är spännande att se vad jag föreslår. Kanske våga ta steget att åka iväg om du inte åkt runt på egen hand tidigare. För det finns väldigt mycket spännande att upptäcka!


Så häng med efterhand så kanske du får något att fundera på till nästa års semesterresa!

Jo just det. Om inte alltför lång tid som kommer vi att ändra utseende på sajten. Och då kommer det bli ännu lättare att följa med på semesterförslagen även om du redan nu kan hoppa mellan artiklarna genom att klicka på relaterad artikel. Så nu vet du att du har något mer än bara artiklarna att se fram emot!

Kommentarer

#1
Jimmie Öbom
2013-10-18 11:22

Pelle, tack för dina restips och blogg! Mycket inspirerande även för mig som jobbar under samma tak och är part i målet :)

För er andra kan jag berätta att vi har en stor Europakarta här på redaktionsväggen och många på förlaget stannar till och drömmer en stund vid denna karta. Intill finns även en Nordenkarta som får folk att stanna till. Med andra ord lockar den gamla papperskartan fortfarande, trots alla digitala varianter i datorerna. Möjligen är det överblicken som lockar. Stearinljus, drink och vedspis står på önskelistan till vd, men det blir nog svårare...

Sist en liten fredagsfråga till bloggare Pelle att grunna på över helgen :) Jag är inte den som utmanar dig i tävlingen "besökta-länder" men en måhända lika barnslig fråga vill jag gärna ha svar på:
Vilka av Europas 44(?) stater har du kvar att resa i Pelle?

#2
Magnus Wassén
2013-10-18 14:13

För den som är mer digital måste jag ändå passa på att slå ett slag för Apple Maps. Den bespottade kartfunktionen har en fantastisk 3D-funktion som slår Google Maps med hästlängder. Men i övrigt är dock Google Earth eller Maps att förefdra.

#3
Jimmie Öbom
2013-10-19 06:33

Magnus, jag instämmer, första gången jag såg apple maps i min iphone blev jag som förtrollad. Ni som har ipad/iphone hittar funktionen i kartprogrammet och knappen 3D. Bildexempel Paris där man kan "flyga runt" eiffeltornet: http://appleinsider.com/articles/13/05/09/apple-maps-3d-flyover-support-comes-to-paris

maps.google.com samt viamichelin.com är annars mina digitala reseplaneringsfavoriter där man får fram avstånd, resvägar mm

Magnus, undrar hur långt borta digitala papper är? Tänk en skärm stor som en affisch som kan hängas på väggen eller vikas ihop och tas med på resan...

#4
Pelle Kjörling
2013-10-22 09:25

Ja du Jimmie. Enligt mina noteringar har Europa 49 länder nuförtiden och av dessa är det tre jag inte hunnit besöka. Det är Island, Kazakstan och Vitryssland. Men räknar jag även med de länder som inte längre finns... Så nu utgår jag från att du skickar iväg mig på en husbilstur i Kazakstan. Det vore väl något att skriva om i tidningen om ett par nummer? Om inte det verkar bra så ser jag fram emot Island. Som kuriosa kan jag nämna att jag uppskattar att jag hittills hunnit köra sisådär en 35 000 mil runt om i Europa. Någon GPS har jag aldrig använt och kartan lämnar jag för det mesta hemma nuförtiden. Jag menar att man inte kan köra fel, bara en annan väg.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.