Bild
Nästa artikel
Redaktionsbloggen

Europa i Corona-karantän!

18 mars 2020
Hur är det att vara i Europa med husbil dessa tider? Husbil & Husvagn rapporterar från ett Frankrike som försätts i karantän.

Om olyckan är framme är det tryggt att veta att du har gjort vad du kunnat angående att skaffa en bra försäkring för ditt fritidsfordon. Svaret på vad en bra försäkring ska innehålla kan säkerligen skilja beroende på vem du frågar.

Är det viktigast att det finns så många tilläggsförsäkringar som möjligt? Eller är en låg premie mest i fokus – eftersom olyckor aldrig händer dig? Vad som anses viktigt är därför högst sannolikt olika ­mellan olika ägare.

En bra försäkring ger dig förhoppningsvis inte oväntade negativa besked den dagen en olycka inträffar. Med det sagt vill vi uppmana alla att noggrant läsa igenom vad som faktiskt ingår i den egna ­försäkringen.

Till vänster vid entrén finns ett gäng krokar samt en garderob vars dörr hålls på plats med skjutregel.

Smart förvaringsutrymme för skohorn och dammsugare.

Markisvev, sop, skofack och brandsläckare vid entrén.

Smart förvaringsutrymme för skohorn och dammsugare.

Markisvev, sop, skofack och brandsläckare vid entrén.

Adria Coral Plus 670 SC 2021.

Trots att det bara är femhundra meter till centrala Saintes-Maries-de-la-Mer finns det både mat och butik på campingen. Mitt på anläggningen ligger en liten snackbar som serverar enkla rätter, sötsaker och dricka.

Dessutom finns en butik där man kan köpa mat, dryck och sommar-accessoarer, exempelvis handdukar, badkläder och sollotion.

Butiken är hyfsat välsorterad för att ligga på en campingplats, med gott om basvaror till campingköket. Dessutom finns bröd, pilsner och en och annan flaska vin.

Även om behovet av wi-fi (trådlöst internet) minskat rejält sedan roamingavgifterna slopades inom EU kan det vara skönt att ansluta till ett lokalt nätverk om man vill tanka hem några avsnitt av favorit-tv-serien från Netflix.

Hastigheten på anslutningen är naturligtvis starkt beroende av hur många som surfar samtidigt. Det finns två hotspots, en vid receptionen och en vid snackbaren som håller hyfsad hög hastighet. Åtminstone för att vara i Frankrike (du får en kod vid incheckning som ger dig möjlighet att ansluta till nätverket).

Restaurangdiskmaskiner förkortar disktiden.

Här diskar du med havsutsikt.

Minigolf och restaurang finns tillgängliga sommartid.

Den lilla lekplatsen kompletterar världens största – skogen.

Här diskar du med havsutsikt.

Minigolf och restaurang finns tillgängliga sommartid.

Den lilla lekplatsen kompletterar världens största – skogen.

Och hur kommer folk att agera när proppen går ur? Kastar vi oss om halsen på varandra så fort vi får, eller kommer vi att fortsätta gå omvägar förbi varandra och avstå från att handhälsa eller kramas. Eller, som här, kindpussas. Och i så fall hur länge?
När vi går in i denna tredje vecka ser vi hur en del affärer har hittat sina nya former. På alltfler stängda butiksdörrar sitter anslag som meddelar att det går bra att ringa och beställa varor för hemkörning.
Vi har också läst listan över tillåtna verksamheter noggrannare än förut och ser att många branscher egentligen får hålla öppet, men de flesta har stängt i brist på kunder.
Mest glädjande för oss är att byggvaruhuset har börjat hålla öppet några timmar om dagen. Då kanske vi äntligen kan sätta fart med det småfix vi har kvar i lägenheten. Och få upp balkonglådor med vackra vårblommor.
Vi törs till och med snegla på vår husbil som står parkerad precis nedanför våra fönster och tänka … Mitten av april. Ja, det är ju då vi brukar kunna ta ut husbilen och göra säsongens första trevande turer runt Vänern.
Nu ser det ut att bli så runt Medelhavet också. Förhoppningsvis.
 

Litet men funktionellt kök. Täckplattan över diskhon blir hylla till höger.

Under soffan finns en låda med gott om plats för nödvändigheter.

Med uppfällda sängar går det att ta med cyklar på resan.

De 196 cm långa sängarna är smalare i fotänden, vilket gör det lättare att kliva upp – men svårare att hitta passande lakan.

Under soffan finns en låda med gott om plats för nödvändigheter.

Med uppfällda sängar går det att ta med cyklar på resan.

De 196 cm långa sängarna är smalare i fotänden, vilket gör det lättare att kliva upp – men svårare att hitta passande lakan.

Den testade S 75 SL är en riktigt vettig instegsbil som är en stark medtävlare till såväl konkurrenternas modeller men även i jämförelse med en begagnad bil med lyxigare snitt och attribut, kanske räcker det med den här?

Den största påtagliga skillnaden jämfört med en husbil i en högre klass är den fönsterlösa entrédörren och mörkläggningen av hyttfönstren som känns simpel, men någonstans ska det ju skilja mellan billiga och dyra bilar.

Konkurrensen på den svenska marknaden är just nu stentuff i alla segment. Priserna vi redovisar är de ordinarie priserna I och med Sun Livings nya design och tänk är husbilen väl rustad för de svenska kundernas allt mer kräsna ögon.

Carado och syskonmärket Sunlight byggs i samma fabrik och är i grund och botten väldigt snarlika. De har ett rykte om sig att vara ganska bekymmersfria. Vad det beror på är naturligtvis svårt att sia om.

Kanske är det just avsaknaden av långa tillbehörslistor och ett relativt begränsat utbud av planlösningar som gör susen?

Husbilsbyggande är i mångt och mycket ett hantverk och det kanske är lättare att ha färre antal ritningar att hålla reda på?

Vad det en beror på så verkar det fungera. Årsproduktionen av bilar brukar sälja slut ganska fort.