Bild
Nästa artikel
Redaktionsbloggen

Förbjud äldre att köra husbil

22 maj 2019
Nu är det inte er webbredaktör som fått värmeslag utan en reaktion på en insändare i Hallands Nyheter som föranleder den drastiska rubriken. Eftersom jag själv räknar mig till den mogna delen av befolkningen kunde jag inte låta bli att reagera med ett stänk av ironi.

Med miljöargument går det att framföra rätt långtgående önskemål om andra människors liv och leverne. Det gör signaturen "Medveten" som i en insändare den 22 maj går till storms mot de som är över 50 år. Enligt den medvetne ska endast barnfamiljer upp till denna medelpunkt i livet få inneha körkort. På annat ställe i texten står att åldern nog egentligen borde vara 65, kanske tänker han sig en sänkt pensionsålder i tider när diskussionen går åt andra hållet när det gäller hur länge vi bör arbeta.

Husbilar står inte heller högt i kurs hos denne medvetne medborgare. Vi citerar

– Inte nog med det, många pensionärer skaffar husbil vilket är helt absurt för mig att förstå. Bidra med något istället för att köra bil i onödan....De kan ta cykel eller andra färdmedel.

Nåväl, vågar mig på att säga att jag inte delar hans uppfattning. Kanske dessutom skulle vilja fråga honom om vad han kan tänkas göra som jag tycker är onödigt. Kanske till och med miljömässigt skadligt. Dricker han måhända i plast buteljerat vatten i stället för kranvatten? Åker han buss i onödan när han kunnat bosätta sig på gångavstånd till jobbet?

Han berättar vidare att hans mormor kör jättebra men att hon borde tänka på miljön då det finns mycket annat att upptäcka än att sitta i en bil. I synnerhet i hennes ålder.

Jag får väl sälla mig till de omedvetna, de som betalar dyrt för att inte flyga i onödan, åka på miljöfarliga kryssningsfartyg eller sitta i en för stor bostad. För inte behöver vi väl mer än ytan i en husbil, sisådär tio effektivt utnyttjade kvadratmeter. Allt som är större borde väl vara onödigt, speciellt för de upp till 50 för de är väl ändå bara på jobbet. Det går ju att vara lite ironisk tillbaka i ett sådant här läge.

Här kan du i varje fall läsa den medvetnes insändare i sin helhet.