Bild
Nästa artikel
Redaktionsbloggen

I borgarnas förtrollande värld

3 april 2014
Nu är Moseldalen avklarad, Eifel besökt och natten tillbringas på en nyss säsongsöppnad camping i Luxemburg. Här är borgarna många och kilometrarna extra få. Och dagen har återigen bjudit på 23 grader!

Det igår utlovade sommarvädret höll sitt löfte även om det var med en viss fördröjning. Tidigt på morgonen fanns det faktiskt ett molntäcke men det gav med sig efter ett tag. Å andra sidan gjorde det att morgontemperaturen var extra ljum när jag lämnade Bernkastel-Keus.

Medan jag förväntansfullt rullade iväg mot Mosels stora sväng, där Mosel närmast har formen som en hårnål, och vidare mot Trier var Eifels häftiga berg redo att erbjuda mig nya upplevelser. Moseldalen är ju kraftigt V-formad med vinodlingarna som klättrar upp för sidorna och borgar högst upp här och där medan Eifel istället består av otaliga kullar där det på de högsta tronar borgar. Hur många borgar dagen bjudit på har jag inte räkneförmåga till, det är många kan jag lova. Dessutom skimrar lövverket i grönt överallt men den riktiga sommargrönskan har inte visat sig än. Med dagens 23 grader i luften lär inte det dröja många dagar. Det är lika vackert här nu som i den skira sommargrönskan hemmavid i maj.

Jag gillar inte att reprisera vägar men nu var det åtskilliga år sedan jag körde vägen in i Luxemburg och mitt minne sa mig att den vägen var riktigt vacker så det blev Tyska sidan förbi staden Luxemburg och sedan en liten väg mot Esch-sur-Sure. Det visade sig att jag hade minnet i behåll och vägen var just så fin som jag mindes den. Borgarna låg kvar, husen i dalarna likaså. Och solen hade nu kommit fram igen och termometern i Westfalian verkar ha fastnat på 23 utomhusgrader oavsett vilken dag vi hittills pratar om.

Så småningom skall jag berätta om den här vägen från Mosel mer i detalj, just nu känns det nog mest som att jag har haft lite extra tur med sommarvärmen samtidigt som svenska vårvädret har tagit en tillfällig paus enligt redaktionens rapport. Campingarna i norra Europa öppnar i allmänhet den 1a april och på dagens camping är jag den första gästen som kommer för att stanna över som kringfarande gäst, men det finns några permanentboende här. I morgon blir det att fara vidare norrut och Holland är inte långt härifrån förhoppningsvis även där med utslagna tulpaner. Kanske till och med med samma temperatur som här.

Vackra Luxemburg får därför bli lite av extra trevlig transportsträcka och har du ännu inte hunnit fara runt i detta lilleputtland så har du något kvar att upptäcka. Korta avstånd på skyltarna, trevliga vägar och vänlig befolkning. Jo, och så finns här mycket att upptäcka. Väldigt mycket till och med. Och så har de bra väder, inte alls att förakta för oss nordbor.