Bild
Nästa artikel
Redaktionsbloggen

I väntan på våren

27 januari 2014
Inget är som väntans tider och just nu väntar jag intensivt. Jag vill ha gröna träd, vårvarm luft och ett campingbord. Gärna parat med en trevlig utsikt och trevliga campinggrannar. Då är allt till belåtenhet och det är inte långt tills vi är där.

Det är inte alltid det blir som tänkt. Just nu är det snö utanför fönstret och det gillar jag inte alls. Hade jag fått välja hade det varit många plusgrader, gröna träd och ett campingbord i stället.

Men nu är inte alltid livet som man vill att det helst skulle vara och man får nöja sig med det som bjuds.

Även om våren närmar sig med stormsteg har jag ännu inte kommit på hur jag ska förbruka sommarens fritid, så jag får nöja mig med att njuta av mina gamla minnen. Under årens lopp har det ju blivit några platser som bokats av på måste besökas listan. Och det började för länge sedan, i en tid då ungdomen fortfarande var närvarande och inte alls alltid med husbil i tankarna. Tvärtom nästan. Så få hjul som möjligt och så många mil som möjligt. Den sammanlagda rullade sträckan däck var det som gällde och det blev platser som idag inte längre existerar. Öststater med dess luggslitna fasad och minnen från restauranger där menyn var lika omfattande som varubristen. Nej, inte vad som egentligen fanns av menyn utan vad som stod på den och ofta fick det sluta med en omvänd fråga eftersom standardsvaret var att just det man ville ha inte fanns. Och så kom frikadellsoppan in eftersom det var det enda som fanns. Ibland tog situationen sig lustiga uttryck som när jag ville ha mjölk. Kall mjölk. Jag var i Titos Jugoslavien och kyparna, nåja, tittade förundrat på mig. Kall mjölk? Vi har bara varm. Hur det skulle vara möjligt att servera den utan att värma upp den övergick deras förstånd så jag blev utan mjölk. För jag ville inte ha den varm, det var ju runt 40 grader i luften och redan varm soppa var i mesta laget.

Men platserna och upplevelserna har blivit många under åren. Numer har även husbilen fått plats i tankarna och bekvämligheten sätter sin prägel på tillvaron. Trots det har jag fått ett och annat återfall i tvåhjulsåkandet men eftersom jag koncentrerar mig på upplevelserna, platserna, har kanske sättet att färdas på underordnad betydelse. Jag söker ju trots allt samma frihet som alla med mobilt boende uppskattar. Oavsett om det gillas husbil eller husvagn eller storlek på densamma. Men antalet husbilsmil ökar stadigt.

Till mässan i Kista har jag blivit omfrågad att hålla ett föredrag om spännande resmål. Efter mina kanske 35 000 mil i Europa så har jag tre länder kvar att besöka innan jag prickat av alla. Nu tänker jag inte berätta om allt jag sett men det ska nog inte vara något problem att fylla den halvtimme jag fått till förfogande. Har du inte tid att komma så får du hålla tillgodo med det jag berättar här på hemsidan och i tidningen. Men annars hoppas jag du kommer och lyssnar om några av alla spännande platser som finns. Men jag låter det bli en överraskning om vad jag kommer att ta upp. Men det blir i varje fall inte platser som kommer att kännas omöjliga att komma till ens med ett större ekipage.

Hur som, du är hjärtligt välkommen, både till mässan, vår monter och att höra om mina förslag på resmål! Kanske kommer jag på något resmål jag missat tills vi ses. För det finns fler resmål än någon kan drömma om.