Bild
Nästa artikel
Redaktionsbloggen

Inget är grönare än en husvagnssemester

2 augusti 2021
Att det både är populärt och miljövänligt att semestra med husbil och husvagn vet vi sedan tidigare. Men blir 2022 det år då denna miljövänliga semesterform blir så populär att drömmen inte går att uppnå?

Detta är en krönika skriven av er webbredaktör.

Jodå. Det är miljövänligt att semestra med husbil och husvagn. Det har det räknats på, bland annat av norska Østfoldforskning. Uppdraget gavs av Norges Caravanbransjeforbund så är det sagt även om alla seriösa forskare inte ska fabricera resultat beroende på vem som beställt nämnda forskning. I den här undersökningen utgick man från en veckas semester och jämförde med det som ansågs vara realistiska alternativ.

Föga förvånande slogs det fast att ju kortare transporterna är desto mer miljövänligt är det men tar man en norrman en kryssning efter den norska kusten som jämförelse så släpper båtfärden ut nio gånger så mycket koldioxid som en vanlig storstadssemester. Allt handlar om vad man jämför med. Det har du som följer oss kunnat läsa om. Du har även kunnat följa den häftiga försäljningsökningen runt om i Europa.

Den här gröna aspekten är intressant igen eftersom Caravan Salon kommer att visa upp att grönt kan bli grönare när det provkörs med eldrivna husvagnar. De har vi också skrivit om även om det kan tyckas bli tätt mellan givarna just nu.

Att AL-KO nu på mässan visar upp ett chassi för en eldriven husvagn är intressant. Det krävs nämligen eldrivna husvagnar för att elbilar ska bli ett alternativ som dragfordon. Nu har det testats i verkligheten och resultaten är lovande. När AL-KO gjorde en alpkörning vintertid antog de att man skulle kunna nå runt 70 procent av dragbilens räckvidd.

Men hur blir det med tillgången på dessa gröna alternativ? HRF skriver i dagens statistikrapportering från juli att det råder akut brist på både husvagnar och husbilar. Det får ses som ödets ironi att vissa återförsäljare fått permittera anställda på grund av brist på fordon. Den som spetsat in sig på någon av nyheterna till 2022 gör alltså klokt i att vara ute i tid. Kanske bör det bli ett tidigt besök hos din återförsäljare för att få ditt drömfordon.

Ett riktigt grönt alternativ hittar du om du klickar igång videon.