Bild
Nästa artikel
Redaktionsbloggen

Kommer vi hem, eller?

20 mars 2020

Ställplatser verkar vara det bästa tipset för hemvändande resenärer, medan campingar ofta håller stängt. Det bästa tipset är att kolla på ställplatsernas hemsidor.

För husbilsresenärer som övervintrar söderut kunde coronavirusets härjningar knappast ha kommit mer olägligt. Mars och april är den tid på året då de flesta drar sig hemåt igen, gärna i sakta mak för att inte riskera vinterväglag i Skandinavien.

Bürstner lanserade serien Quadro 2008 och startade då en trend som fortfarande präglar dagens husbilsmarknad. Det var nämligen då som en nedsänkbar taksäng över sittgruppen lanserades stort för första gången. Året efter döptes den om till dagens Ixeo vilket beror på att Audi hörde av sig och påpekade att Quadro var för likt deras Quattro.

Oavsett namnet var det sängen som var det nya. I reklamen kallades modellen för den gyllene kombinationen av de helintegrerades smidiga främre säng och de fördelar en halvintegrerad bil har, vilket är ett fint sätt att säga att den har ett billigare pris. I jämförelse med att bädda upp sittgruppen är arbetsinsatsen blygsam, det är bara att dra eller hissa ner en färdigbäddad säng.

I dagsläget har så gott som alla tillverkare modeller med taksäng. Det finns även modeller som helt saknar fasta sängar till förmån för just en taksäng vilket lämnar gott om plats för övriga utrymmen i bodelen. Det är just en sådan modell vi valt att supertesta denna gång.

Nya Ixeoserien omfattar tre modeller. Förutom den testade Ixeo it 680 G finns två modeller som båda är en halv meter längre: it 728 G har långbäddar och stort garage och it 734 har drottningssäng. Två säkra kort och en specialare med andra ord. Samma modeller finns i Dethleffs sortiment men heter då 4-travel.

Dagens lunch, kyckling med stekt potatis och skysås.

Tindereds Lantkök.

Tindereds Lantkök.

Tumbo Husvagnar AB

Företaget ligger mellan Eskilstuna och Kungsör. De hyr ut åtta husbilar och åtta husvagnar. Bland husbilarna är det fyra plåtisar och resten halvintegrerade. Minsta hyrperioden är sju dagar där bytesdagar är fredagar eller måndagar.

Rökförbud råder i alla fordon och bland husvagnarna är vissa helt djurfria. Angående bilbarnstol rekommenderar företaget att komma och testa innan då det kan skilja sig från modell till modell.

Hemsida: www.tumbo.se


Ekonomi

Hyrkostnad för 7 dagar i juli: Husbil: 11 900–14 900 kr. Husvagn: 6 000–7 600 kr. Under lågsäsong gäller ­rabatterad veckohyra.

Försäkring: Våra uthyrningsfordon är helförsäkrade. Kunden kan välja att lägga till en skadekostnadsreducering. Den kostar 100 kr/dygn och sänker självrisken vid en eventuell vagnskada.

Tillvalspaket: I husbilarna ingår husgeråd, campingmöbler, markis och cykelställ.

I husvagnarna ingår förtält. Följande kan väljas till: gasol 350–550 kr, kempaket 140–395 kr, campingmöbler från 450 kr/vecka.

Städning/tömning: ­Städning 1  250 kr. Tvätt 750 kr. Tömning av gråvatten och latrin måste kunden göra själv.

Deposition: Nej, hyresbeloppet ska vara inbetalt innan avhämtning. 

Antal förare: Vi tar inget extra för en extra förare.

Körsträcka: 200 fria mil/vecka. Utöver det 30 kr/mil.


Villkor/hjälp

Körkortskrav: Nej, inga utöver korrekt körkort.

Får man köra utomlands? Ja, under normala omständigheter får man köra utomlands.

Får man ta med husdjur? Ja, i alla husbilar och vissa husvagnar.

Hämtning av bil: Vi brukar räkna med cirka 1 h per kund och då går vi igenom alla basfunktioner i husbilen/husvagnen.

Stöd under resan: Ja, vi har jourtelefon 24/7. 

Avbokning: Vi har inget avbokningsskydd. Man betalar en handpenning på 1/3 av totalbeloppet inom 5 dagar. Resterande belopp på 2/3 ska vara inbetalda 30 ­dagar innan avhämtning. Vid avbokning innan 30 ­dagar behöver man inte betala in mer men handpenningen blir förbrukad. Vid avbokning mindre än 30 ­dagar innan ­avfärd får man enbart ­tillbaka kostnaden för eventuella tillval som gasol, städ osv. Hyran betalas inte tillbaka. 


Vilka är de vanligaste ­problemen kunderna stöter på? Det vanligaste är att kunden inte får igång pannan eller kylskåpet, oftast handlar det om att de inte öppnat huvudventilen eller liknande fel som är lätta att åtgärda. 

Långa personer kommer att gilla de nya enkelsängarna som är 200 och 201 cm.

Bakom sittgruppen följer ett litet vinkelkök med rund diskho och trelågig spis. Att ta sig till köket från sittgruppen innebär att man passerar en liten nivåskillnad i golvet. Kökets spis och diskho har uppfällbara lock vilka möjliggör extra arbetsytor om det skulle behövas.

Under diskhon finns ett skåp som är tudelat via en hylla i mitten. På skåpdörrens insida sitter en sophink. Under spisen hittar vi tre lådor varav den översta fungerar som besticklåda. Köksbänkens undersida är utrustad med en LED-list som skapar trivsamt ljus i köket. Kylvarorna förvaras mittemot spisen där ett kylskåp på 113 liter – inklusive 14 liters frysfack – har sin plats.

Ovanpå dessa finns en djup och praktisk avsats och ovanför den ett par hyllor som döljs av en lodrätgående jalusidörr. Här finns även ett utdragbart tv-fäste. Under kyl och frys hittar vi en lucka som erbjuder ytterligare förvaring. I köket finns både taklucka och fönster, liksom uttag för 230 volt. Köksfläkt saknas.

Efter köket följer bad- och duschrum. Dessa är separerade och har placerats på varsin sida om mittgången. Badrummet ligger på samma sida som bodelsdörren och duschrummet är stationerat mittemot. Hela utrymmet kan skärmas av mot husbilens främre del genom att stänga badrumsdörren mot köksdelen.

Duschrummet omges av vikdörrar och i höjdled är utrymmet bästa tänkbara så att även längre personer kan duscha utan att kröka vare sig rygg eller knän. En taklucka ser till att det går snabbt att vädra ut fukt. I taket sitter också en nedfällbar stång, perfekt för att torka handdukar alternativt blöta ytterplagg.

Dethleffs Nomad 650 RQT 2022 för 513 800 kr är vinterbonad med golvvärme, vinterisolerad avloppstank och vattenburen värme. Den har dessutom…

Sunlight T-67 Tumbo Edition. Halvintegrerad husbil med ­nedsänkbar taksäng och långbäddar bak. Läs testet av bilen i  nummer 2, 2020.

Få husbilar i sexmeters­klassen har en så fin och rymlig ­umgängesyta.

Sikten framåt sittande i u-soffan är inte den bästa under färd men vid filmvisning och dukning är det bästa tänkbara plats.

Sikten framåt sittande i u-soffan är inte den bästa under färd men vid filmvisning och dukning är det bästa tänkbara plats.

Egentligen har vi besökt 18 nationer. Åtminstone om självutnämnda Uzupio i ­Vilnius räknas.

Tack vare låg ­ställplatsavgift hade vi möjlighet att ­stanna längre och upptäcka ­staden mer.