Bild
Nästa artikel
Redaktionsbloggen

Tänk om man kunde lita på väderprognoser

7 maj 2019
Förra året njöt vi just nu av minst tjugogradig värme, nu känns det lämpligare att ta fram skidorna. Åtminstone i Dalarna. Vem vet vilka överraskningar sommaren har i bakfickan i år.

I april njöt många av oss av härlig vårvärme, men sedan sjönk alltihop samman som en sufflé. Inte riktigt överallt förstås, Sverige är ju som bekant ett avlångt land så efter Valborg då det rapporterades att våren kommit ovanligt långt norrut känns det som ett understatement att hävda att sommaren ännu inte riktigt är på plats.

Jag tog mig friheten att titta på en av alla långtidsprognoser som finns. Den här gissar vädret hela nittio dagar framåt. Nittio dagar. Då har vi redan hunnit in i augusti och i Stockholm ska det den 4:e bli 21 grader och några lätta moln. Kanske bäst att lägga till att det handlar om plusgrader med tanke på dagens snöfall i Dalarna. Visst låter det mer somrigt än nu?

Jag kanske bör tillägga att det där med långtidsprognoser inte verkar så särskilt tillförlitligt. När meteorologerna inte ens kan spå vädret fem dagar framåt i tiden känns det som tillförlitligheten för väderprognosen den 4 augusti kan vara tveksam. Mycket tveksam till och med. Men vad vore internet utan sajter där texten låter som en vetenskaplig avhandling med den lilla detaljskillnaden att det nog ändå mest handlar om en gissning.

Juli ska enligt samma prognossajt bli något varmare än normalt så ska du till Stockholm är ett bra tips att boka den 6:e till den 28:e. Det blir tre härliga veckor som bara bryts av enda regnig dag, den 24:e, så då får du planera in ett museibesök. Alla övriga dagar blir det runt 25 grader, som mest 26 och som lägst 24 och bara några lätta sommarmoln.

Nåväl, som uppmuntran fungerar det bra men, som sagt, om drömmarna blir verklighet vet enbart gudarna.

Och tur är kanske det. Vem skulle boka in en stormig och regnig helg på campingen i det läget? Råkar man ut för det får man krypa in i värmen och höra regnet smattra mot taket. Kanske njuta av något gott och titta ut i den folktomma ljusa sommarnatten.

För säkerhets skull ska jag tillägga att det blir 21 grader och strålande sol hela midsommarhelgen. Finns alltså ingen anledning att boka inomhusaktiviteter, hyra tält som alla får plats i utan packa in solstolen, shortsen och grillen. Det gäller ju att vara förberedd.

Jo, just det. Här hittar du prognosen och där kan du byta ort från Stockholm till någon annan plats. Alla ska ju inte fira semestern i Stockholm även om staden rankas som en härlig sommarstad.