Bild
Nästa artikel
Redaktionsbloggen

Upp och ner-vända världen

17 november 2013
Titta hur De gör! är kanske det lättaste sättet att översätta texten här ovan. För ingen vill väl krångla till livet i onödan, i synnerhet inte strax innan julen.

För nu är det bara två veckor till första advent, och då skall ljusen lysa i fönstren, granen stå och lysa på torget och friden ha hunnit sänkt sig över nejden medan du lyssnar till ljudet av knarrande snö under kängorna när du dricker glögg på julmarknaden. Men, nej. Hittills har inte den där riktiga julkänslan infunnit sig trots att jag grottar bland lämpliga julklappar varje dag.

Danska Tobias fick dock en tidig julklapp. Omtänksam som han verkar vara stannade han som sig bör när olyckan drabbade en medtrafikant, satte på sin bils varningsblinkers och började bry sig. Det gjorde även en parkeringsvakt som befann sig i närheten. Denne brydde sig dock inte lika mycket som Tobias om den drabbade medtrafikanten som om Tobias bil. Den stod ju gudbevars felparkerad och sådant får ju inte gå obemärkt förbi. Nu ska detta grova brott som Tobias gjort sig skyldig till sysselsätta det danska rättsväsendet eftersom parkeringsbolaget mycket riktigt konstaterar att Tobias bil stått felparkerad. Då inte händelseförloppet finns med i manualen för undantag kan naturligtvis inget sådant göras och det kanske är tur det. Då kanske även parkeringsvakten kunnat fått en reprimand för att inte ha hjälpt till med olyckan. Hade nog känts mer rättvänt och rättvist i min värld i varje fall. Möjligen hade även rättegångskostnaden kunnat användas lite klokare.

Tids nog blir det dags att börja tänka på vårens första tur. De tankarna ska ju börja komma efter jul, om sådär sex veckor. Sådana tankar brukar dyka upp tillsammans med det dåliga samvetet för att inte allt som var planerat i höstas blev gjort. Det var det där som skulle gjorts rent, den där lilla detaljen som skulle fixats. Inte ens vårens resa har hunnit planerats men det finns det turligt nog lite tid till att hantera innan den knarrande snön har omvandlats till en geggig sörja, för det lär den snart omvandlas till åtminstone för mig som befinner mig i stadsmiljö.

Fortsätter gör jag också med mina restips. Trots att jag tycker jag lägger ut flitigt med sådana tar det längre tid än jag trott men om ett tag ska du även få tips om färdväg i Skåne innan det blir dags för Vänern.

Men den största julklappen för många är säkert att SAAB återuppstår innan årsskiftet. Nevs, som köpte SAAB, har nu äntligen fått allt på plats och produktionen startar innan årsskiftet. Så är du snabbt på kan det bli en SAAB till julklapp. Lite upp och nervända världen det också. För det känns ju lite konstigt att båda våra ursvenska bilfabrikat nu ägs av kineserna. Det var det nog ingen som hade trott för sådär en tjugo trettio år sedan.