Bild
Nästa artikel
Redaktionsbloggen

Vad väntar runt hörnet?

8 juli 2021
Det här med framtiden är svårt. Ibland riktigt svårt. Men den som gissar rätt kan bli rikligt belönad.

Detta är en krönika skriven av er webbredaktör.

Hur många har inte önskat sig en spåkula? En sådan där som spågummor brukar ha när de siar om framtiden bakom något mystiskt draperi. Några magiska formler och kanske lite dramatisk musik och vips framträder framtiden. Åtminstone för de troende.

Nu står vi återigen på randen till den. Lite mer dold i år än de flesta andra år eftersom coronan gör att färre får ta del av den på mässor. Just det, sådana blir det färre av i år än vanligt men trots det fler än i fjol. Vem kunde anat detta för ett par år sedan? Den tog även resandet ifrån oss, vi som varit så vana vid ett nästan gränslöst Europa. Plötsligt stod vi där i gränslandet och vände blickarna mot hemester, swemester och andra ord som inte fanns i framtidsperspektivet. Då. Det verkar faktiskt som framtiden inte alltid är så förutsägbar, den är lite ostyrig skulle man kunna hävda.

Det blev ett bryskt uppvaknande för husbilisterna, husbilandet har ökat enormt de senaste tio åren, kanske några år till om man ska vara ärlig. Även om det känns som om husvagnar har funnits sedan tidernas begynnelse. Vem hade bedömt framtiden så för säg tjugo trettio år sedan? Att husbilar skulle lyfta campingintresset och även husvagnsintresset till nya rekordnivåer? Kommer framtiden någonsin ikapp? Det går ju ungefär tre husvagnar på varje husbil men då har ju förstås husvagnarnas framtid varat så mycket längre.

Före den senaste framtidens ankomst fanns det de som vågade bryta det invanda och bytte ut svenskt vinterruskväder mot ljumma vindar i Spanien. Där, i den allra sydligaste delen av Europa har sällan Kung Bore något att säga till om. Det är sådant som sätter lite guldkant på tillvaron.

Coronan har flyttat gränser på fler sätt än att de inte längre självklart är öppna. Kontorslandskapen har tappat sin inledning och kan allt oftare bytas ut mot enbart landskap. Det märks i campinglandskapet. Eller kanske inte. Campingarna rullar på som tidigare och i år rullar rekordnoteringarna in som pressmeddelanden trots att jag tittar ut över fjällandskapet. Nu kommer även koncept med kontorsbilar, ta med dig datorn och telefonen och njut av friheten. Visst har de funnits tidigare, tillverkare som Nordic har sedan länge haft det som affärsidé men nu hakar fler på. Att jobba men vakna var man vill kanske har ökat friheten mer än vad de stängda gränserna tagit ifrån oss. Blir framtiden snarare att jobba i de naturliga landskapen i stället för i kontorslandskapen?

Jag sitter i varje fall som på nålar och tittar på informationen som gör att det regelbundet plingar till i mailboxen. Det blir många korta och knubbiga husbilar i år om man tror på trenden med Vanlife, något som inte framtiden antydde för sådär tio år sedan. Kanske inte ens för fem år sedan. De ska förstås ha fyrhjulsdrift om de ska fylla sin funktion. Ha plats för allehanda sportredskap, utöver ett kontorslandskap. Trenden säger vidare att taken ska gå att fälla upp för att få en övervåning med säng. Nu vet jag ju inte om det är riktigt sant eftersom vi aldrig kommer till framtiden. När man väl tror man är där har framtiden flyttat på sig. Tänk att vissa saker ska vara så ouppnåeliga.

Men en sak är säker, den ljusnande framtid är vår. Husbilismen växer så det knakar och allt fler fångas av den frihetskänsla som husbilismen har fört med sig. Tillverkarna anställer folk som aldrig förr och nya fabriker byggs. Ändå räcker inte produktionskapaciteten till. Vem hade trott att det var framtiden för tio år sedan? Det var nog många som hoppades på den utvecklingen men hur många visste att det skulle bli så?

Nu drömmer vi återigen om framtiden och det som står närmast på tur är vad vi får se för spännande nyheter på de digitala pressvisningarna. Det var nog knappast någon som såg att digitala mässor skulle bli dominerande så sent som för ett par år sedan när antalet mässbesökare hela tiden slog rekord. 300 000 väntade på att uppnås i Düsseldorf, en siffra som man nog inte kan komma upp till i år heller. Med 20 000 som besökstak per mässdag går det helt enkelt inte ens teoretiskt att nå upp till det även om intresset för husbilism och husvagnar aldrig varit större.  

Jag ska inte ge mig in i spåkulans värld, jag är inte tillräckligt troende för att kunna se framtiden i en sådan men det ska ändå bli spännande att se vad som visas upp. När den framtiden är här låter vi den bli dåtid så du kan läsa om den. Men visst är den dåtiden ganska färsk. Förhoppningsvis den färskaste du kan få tag på.